fallback

Американските банки удрят спирачки на кредитирането след победата на Тръмп

За пръв път от над пет години общата дължима сума по банковите заеми намалява два последователни месеца

08:08 | 28.02.17 г. 3

Американските банки са ударили спирачки на кредитирането след избирането на Доналд Тръмп през ноември, хвърляйки съмнение върху твърденията, че победата на президента е дала старт на т. нар. „animal spirits“* в икономиката, коментира Financial Times.

За пръв път от над пет години общата дължима сума по банковите заеми намалява два последователни месеца – декември и януари. Последните данни на Федералния резерв (Фед), публикувани в петък, показват, че тенденцията продължава и през февруари.

Спадът в кредитирането контрастира с историческия подем на акциите на банките, които този месец достигнаха най-високото си ниво от 2007 г., и с оптимистичните настроения сред топ банкерите, които говорят за потенциала за икономическо възстановяване в резултат на намаляването на данъците и дерегулациите.

„Януари бе бавен, февруари е още по-бавен“, казва Рохит Арора, съосновател на Biz2Credit, компания, която урежда заеми за малки компании. „Политическата несигурност се повиши, откакто Тръмп дойде“.

В Европа банковото кредитиране се възстановява от острия си спад по време на кризата. Кредитирането на домакинства и компании от еврозоната е нараснало с годишен темп от над 2% през декември, малко по-бързо от предишния месец, сочат последните данни на Европейската централна банка.

Данните за САЩ на Фед обаче показват, че разширяването се забавя до годишен темп от 3,3% през ноември – около половината от средния темп от 6,7% през предишните 12 месеца, и се оказва отрицателен през декември, спадайки до -0,7%. Понижението се задълбочава до -0,9% през януари.

Торстен Слон, главен международен икономист в Deutsche Bank Securities, казва: „Получавам все повече въпроси от клиенти по тази тема. Хората започват да обръщат внимание: ако всичко е толкова страхотно, защо растежът на кредитирането се забавя?“.

Според него е малко вероятно забавянето да отразява политически опасения, като вместо това отдава причината на повишаването на лихвените проценти след изборите, което може би е отказало някои кредитополучатели. „Рискът е, че пазарите, компаниите и потребителите се пристрастиха към лесните пари и ниските лихвени проценти“, казва Слок.

Забавянето идва след дълъг период на разширяване. Всички кредити и лизинги на индустрията са се увеличили с почти една четвърт от началото на 2014 г. до 9,13 трлн. долара въпреки оплакванията, че финансовите реформи Дод Франк са ограничили достъпа до кредити.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:23 | 10.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още