IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американските банки удрят спирачки на кредитирането след победата на Тръмп

За пръв път от над пет години общата дължима сума по банковите заеми намалява два последователни месеца

08:08 | 28.02.17 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американските банки са ударили спирачки на кредитирането след избирането на Доналд Тръмп през ноември, хвърляйки съмнение върху твърденията, че победата на президента е дала старт на т. нар. „animal spirits“* в икономиката, коментира Financial Times.

За пръв път от над пет години общата дължима сума по банковите заеми намалява два последователни месеца – декември и януари. Последните данни на Федералния резерв (Фед), публикувани в петък, показват, че тенденцията продължава и през февруари.

Спадът в кредитирането контрастира с историческия подем на акциите на банките, които този месец достигнаха най-високото си ниво от 2007 г., и с оптимистичните настроения сред топ банкерите, които говорят за потенциала за икономическо възстановяване в резултат на намаляването на данъците и дерегулациите.

„Януари бе бавен, февруари е още по-бавен“, казва Рохит Арора, съосновател на Biz2Credit, компания, която урежда заеми за малки компании. „Политическата несигурност се повиши, откакто Тръмп дойде“.

В Европа банковото кредитиране се възстановява от острия си спад по време на кризата. Кредитирането на домакинства и компании от еврозоната е нараснало с годишен темп от над 2% през декември, малко по-бързо от предишния месец, сочат последните данни на Европейската централна банка.

Данните за САЩ на Фед обаче показват, че разширяването се забавя до годишен темп от 3,3% през ноември – около половината от средния темп от 6,7% през предишните 12 месеца, и се оказва отрицателен през декември, спадайки до -0,7%. Понижението се задълбочава до -0,9% през януари.

Торстен Слон, главен международен икономист в Deutsche Bank Securities, казва: „Получавам все повече въпроси от клиенти по тази тема. Хората започват да обръщат внимание: ако всичко е толкова страхотно, защо растежът на кредитирането се забавя?“.

Според него е малко вероятно забавянето да отразява политически опасения, като вместо това отдава причината на повишаването на лихвените проценти след изборите, което може би е отказало някои кредитополучатели. „Рискът е, че пазарите, компаниите и потребителите се пристрастиха към лесните пари и ниските лихвени проценти“, казва Слок.

Забавянето идва след дълъг период на разширяване. Всички кредити и лизинги на индустрията са се увеличили с почти една четвърт от началото на 2014 г. до 9,13 трлн. долара въпреки оплакванията, че финансовите реформи Дод Франк са ограничили достъпа до кредити.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 20:23 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 1
DarkStar
преди 7 години
Цялото американско общество е толкова затънало в дългове, че трябва да гледаме намалянето на кредитирането като нещо положително за тях... ако искат да оцелеят в средносрочен план... Да не забравяме, че един ден кредитите трябва да се върнат... и то на по-висока цена...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още