IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финансовото министерство на САЩ обяви мерки за избягване на неплатежоспособност

Финансовият министър Стивън Манучин призова Конгреса да повиши тавана на държавния дълг

17:46 | 10.03.17 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Министерството на финансите на САЩ призова Конгреса да вдигне тавана на държавния дълг, който ще бъде достигнат на 16 март, и възнамерява да вземе технически мерки, за да не допусне страната да изпадне в неплатежоспособност, предаде Франс прес.

В писмо на министъра на финансите Стивън Мaнучин до Конгреса е посочено, че ведомството ще замрази продажбата на облигации, предназначени за щатите и местните администрации, за да избегне допълнително увеличение на дълга.

След продължително противопоставяне между предишната администрация на демократите и Конгреса на САЩ, задължението федералната държава да не надвишава законовия таван на дълга беше отсрочено до 16 март 2017 година.

Държавният дълг, който на теория е ограничен до законово определен таван, възлиза на близо 19,9 трилиона долара, по данни на министерството на финансите.

"От четвъртък, 16 март, законово определеният таван на дълга на Съединените щати ще бъде достигнат", посочва Манучин в писмото си до председателя на Камарата на представителите Пол Райън и до няколко други ръководители в Конгреса.

"От този момент министерството на финансите предвижда, че ще трябва да бъдат взети извънредни мерки, за да се избегне временно САЩ да обявят несъстоятелност по задълженията си", се допълва в писмото.

След прекъсването на продажбата на облигации на общините, което влиза в сила от сряда, "е възможно финансовото министерство да използва други извънредни мерки", за да освободи известен обем финансиране, преди да бъде достигнат разрешеният таван.

Манучин отново изтъква, че "първостепенен ангажимент" на страната е да зачита доверието и да погасява задълженията си към кредиторите.

Той призовава Конгреса да повиши тавана на дълга възможно най-скоро, за да може да продължи работата по приоритетните задачи.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:17 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 0
nobel
преди 7 години
За който не знае - става дума за страна с кредитен рейтинг ААА. На притежателите на американски ДЦК - честито. В много сигурен инструмент сте си вложили парите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
michaelis12
преди 7 години
С работа ей Пичкучин с работа му е майката, така се праят пари не с тавани и с печатници ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
michaelis12
преди 7 години
каам му аз на бат Мави, че тея немат пари и са капо той не ми верва еее ето, а за дълга на китайците или на руснаците нишо не съм чул да са изпаднали в "неплатежоспособност". Аре лекичко да фалират и да ми напълнят душата един път завинаги, една Ваймарска хиперинфлация и да пукнат сите да видиме ние ше се надуват ли повече тея бандзови ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
michaelis12
преди 7 години
валат ли сте майка, банкрут ли чувам ?!? Е повишавайте, повишавайте докат ви траят и накрая у лево там дет ви е мястото деебба и пропадняците ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
nobel
преди 7 години
Личното ми мнение е, че повишаването на тавана на дълга ще е най-удобният момент да се повишат и лихвите. Но аз не разбирам много от икономика. Може и да греша. Според Джанет Йелън икономиката е в много добро състояние. Някакви си "мерки за избягване на неплатежоспособност" не бива да ни карат да се съмняваме в истинността на това твърдение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 1
nobel
преди 7 години
Финансовото министерство на САЩ обяви мерки за избягване на неплатежоспособност-----------------------------------------Много странно. Щатите, великите Щати, които според някои могат да напечатат толкова пари, колкото си поискат обявяват мерки, за избягване на .... неплатежоспособност ?!? Не се смейте - не е смешно. Единственото смешно нещо в случая са самите "мерки", които се състоят в ... повишаване тавана на дълга. Е, то по тоя начин ако можеше да се избегне неплатежоспособност .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още