IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Администрацията на Тръмп ще облекчи значително регулациите на банките

Предлага се пълно прекрояване на закона Дод-Франк, включително и разпоредбите за ежегодните стрес тестове

11:12 | 13.06.17 г. 1
<p>
	Президентът на САЩ Доналд Тръмп. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Президентът на САЩ Доналд Тръмп. Снимка: Ройтерс

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп предлага ограничаване на правомощията на надзорния орган за защита на потребителското финансиране, създаден след икономическата криза. Усилията се насочват към облекчаване на ограниченията за банките и финансовите институции, предава Асошиейтед прес.

Министерството на финансите на САЩ публикува първата част от доклад, който Тръмп разпореди да бъде изготвен още в самото начало на управлението си.

Документът разглежда закона, известен като Дод-Франк по имената на основните му автори сенаторите Крис Дод и Барни Франк, и призовава за промени в правилата за банките, въведени с приемането на този закон. Основната му цел е да не се допуска финансовите институции да имат поведение като това, което според мнозина доведе до финансовата криза, предизвика Голямата рецесия и струваше работата и жилищата на милиони американци, предава БТА.

Правният акт е сочен като най-мащабната промяна във финансовата регулация на САЩ от времето на Голямата депресия, тъй като съществено измени дейността на федералните власти, регулиращи финансовия сектор.

Законът Дод-Франк бе подписан през 2010 г. от президента Барак Обама. Той съдържа 2 300 страници и задължава банковите гиганти да се подлагат на стрес тестове всяка година, така че да бъде оценявана тяхната стабилност в случай на финансова криза.

Със закона се създаде службата за финансова защита на потребителите. Законът също така изисква от банките да поддържат по-големи капиталови резерви за предотвратяване на кризи.

Според новата администрация във Вашингтон обаче тези норми пречат на работата на пазарите, ограничават достъпа до кредити, пречат на икономическия растеж и създаването на работни места.

Добре структурираната регулация на американската финансова система е от решаващо значение за постигането на целите на администрацията за устойчив икономически растеж, посочва в съобщение американският финансов министър Стивън Мнучин.

Докладът очертава най-съществените принципи на финансовата регулация, включително основна реформа на Службата за защита на потребителското финансиране и "по-ефективни" банкови правила.

Новият доклад призовава Конгреса да отмени правомощията на службата да наблюдава банките и финансовите компании. Тези права се предвижда да бъдат предоставени на други федерални или държавни регулатори. Освен това се предлага президентът да има правото да отстранява директора на службата без да посочва причини.

Докладът на министерството на финансите е публикуван дни след като доминираната от републиканците долна камара на Конгреса одобри закон, който отменя голяма част от закона Дод-Франк, премахвайки близо 40 от разпоредбите му. Малко вероятно е обаче разпоредбата да мине в Сената в сегашния си вид, отбелязва АП.

Докладът на администрацията е по-тесен като цели и амбиции, отколкото закона, приет от Камарата на представителите. Той може да стане основа за пренаписване на Дод-Франк.

Освен това докладът предлага прагът, при който банките са подлагани на тестове за устойчивост да бъде повишен (сега е 50 млрд. долара стойност на активите), включително и за чуждестранните банки. Министерството на финансите не посочва предложение за ново равнище, допълва Франс прес.

Някои тестове се предвижда да се провеждат на две години вместо всяка година. Банките могат да бъдат освободени от тестове, ако се ангажират да запазят 10% капиталов буфер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
v_tin
преди 6 години
Е те сега му се е...а мамата на света, кризите и фалитите вече стават ежегодни- таз година фалит, догодина - два
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още