fallback

Всички американски банки преминаха успешно стрес тестовете на Фед

Според резултатите институциите ще продължат да кредитират бизнеса и домакинствата благодарение на натрупания капитал

12:19 | 23.06.17 г. 2

Американските банки преминаха през първия кръг от стрес тестовете в САЩ сравнително невредими, подготвяйки инвеститорите за новини следващата седмица за плащания на дивиденти от най-големите имена в индустрията, коментира CNBC.

Резултатите от тестовете, представени в четвъртък от Федералния резерв, показват, че 34-те проучени институции имат достатъчно капитал, за да оцелеят през двата сценария на регулатора – един, подобен на финансовата криза, и един с не толкова силен спад.

Според сценариите тестваните банки „ще отчетат значителни загуби“. Като цяло обаче институциите „ще продължат да кредитират бизнеса и домакинствата благодарение на капитала, натрупан от сектора след финансовата криза“.

Тестовете отбелязват трета поредна година, в която всички банки изпълняват стандартите на Фед за финансово здраве, а това може да засили аргументите на републиканските законодатели и президента Доналд Тръмп, че е нужно разхлабване на регулациите.

„Резултатите от тази година показват, че дори при остра рецесия нашите големи банки ще останат добре капитализирани“, каза гуверньорът от Фед Джером Пауъл в изявление. „Това ще им позволи да дават кредити през целия икономически цикъл и да подкрепят домакинствата и бизнеса, когато времената са трудни“.

При най-тежкия сценарий се очаква загубите на банките да достигнат 493 млрд. долара. В по-лекия сценарий загубите ще са в размер на 322 млрд. долара.

Тестовете са част от реформите Дод-Франк, създадени след кризата, които изискват от банките да повишават капиталовите си нива, за да се подготвят за нова криза.

Резултатите от четвъртък са първата стъпка в двуетапен процес, като вторият и по-важният ще се случи в сряда, когато Фед ще одобри или не плановете на банките за връщане на капитал към акционерите. Сигналите са, че някои от най-големите банки искат да върнат над 100% от печалбата си.

Това ще доведе до сериозни промени в доверието както от банките, така и регулаторите, тъй като институциите ще започнат реално да намаляват капиталовите си позиции.

„Днешните резултати потвърждават, че американските банки са силни и остават добре позиционирани, за да продължат да играят важна роля в ускоряването на икономическия растеж“, казва Роб Никълс, президент на Асоциацията на американските банкери, в изявление. „Солидният капитал и ликвидните позиции на банките ще им позволят да продължат да функционират добре и при най-крайните сценарии“.

Централните банкери подчертаха, че стрес тестовете не идват с оценка „преминал“ или „провалил се“, но все пак резултатите предполагат, че банките вероятно ще оцелеят и във втория кръг следващата седмица. В него обаче се използват други критерии, така че стабилните резултати от четвъртък не означават автоматично, че всички планове ще бъдат одобрени.

Според по-тежкия сценарий, който предвижда по-силен стрес на пазарите за корпоративни заеми и 35-процентов спад на цените на търговските имоти, се очаква банките да загубят 493 млрд. долара за период от 9 тримесечия.

Освен това осемте най-големи банки ще отчетат загуби за 86 млрд. долара от търговията, като тези на най-голямата банка по активи JPMorgan Chase ще са най-големи – 25 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:49 | 10.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още