IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед ще се фокусира върху бизнес имотите в тазгодишния банков стрес тест

Имотите отдавна са източник на притеснения за финансовите регулатори в САЩ заради постоянно увеличаващите се експозиции на банките към сектора

13:04 | 06.02.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Федералният резерв на САЩ ще се фокусира повече върху бизнес имотите в годишния си стрес тест на най-големите банки в страната, съобщава Ройтерс.

Кредиторите имат срок до 5 април да представят резултатите си на централната банка. Официалното им представяне се предвижда за юни.

Тазгодишният стрес тест предвижда сценарий, при който безработицата в САЩ рязко се увеличава до 10%, срив на капиталовите пазари и рязък спад на водещите световни икономики.

Хипотетичната криза в САЩ е по-тежка в сравнение с оценката от 2016 г. Сценарият предвижда и по-дълбок спад на цените на бизнес имотите.

Рекордно ниските лихви накараха банките да се пренасочат към по-доходоносни и дългосрочни инвестиции, например многофамилните жилищни сгради и останалите класове бизнес имоти.

Банковите регулатори от доста време изразяват опасения заради експозициите на кредиторите към сектора на имотите и отслабването на кредитните им стандарти. Особено концентрирани са експозициите към сектора на по-малките регионални банки, които изобщо не са обект на стрес тестовете.

Ако големите кредитори не докажат, че биха могли да издържат на нова тежка криза, Фед може да замрази плащанията към инвеститорите и бизнес плановете им, докато банките не увеличат капиталовите си резерви.

Първите стрес тестове Федералният резерв на САЩ проведе след кризата от 2008 г., за да се увери, че банките разполагат с достатъчно капитал, за да оцелеят. Тестът беше формализиран през 2010 г. с приемането на закона Дод-Франк, за който вече е ясно, че ще бъде заменен с друго законодателство.

Само 13 банки са обект на стрес тестовете, предвидени в закона. Още 21 по-малки банки преминават през малко по-леки проверки, след като стана ясно, че разходите за провеждането на пълния стрес тест са прекалено високи за тях.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:04 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още