IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Politico: Времето на Йелън изтича

Доналд Тръмп ще номинира главния си икономически съветник Гари Коун за председател на Фед, твърди списанието

08:48 | 13.07.17 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Нов мандат на председателя на Федералния резерв Джанет Йелън изглежда все по-невероятен. Гари Коун - главният икономически съветник на американския президент Доналд Тръмп, има най-високи шансове да бъде номиниран за следващ председател на Фед, твърди Politico.

Изданието се позовава на запознати с процеса източници от Белия дом, финансовото министерство и Конгреса. „Гари ще е, ако поиска, а аз смятам, че ще иска“, заявява неназован поименно републиканец. 



Говорител на президентската канцелария пояснява, че Коун се концентрира върху задълженията си като бизнес консултант. И самият той се изказа по подобен начин по-рано – в началото на юни. Говорител на Федералния резерв отказва да коментира темата.

Мандатът на Йелън приключва през февруари следващата година. Тя бе силно критикувана от Тръмп по време на предизборната му кампания. Той я обвини, че не е независима и е запазвала по изрично нареждане на тогавашния президент на САЩ Барак Обама основния лихвен процент на изкуствено ниско ниво, за да подкрепя икономиката. Но през април Тръмп изостави силната си критика и дори вече не изключи като вариант втори мандат на Йелън. 

Председателят на Фед ще се изправи в четвъртък пред Конгреса, за да произнесе своята традиционна полугодишна реч и да отговаря на въпроси. Финансовият свят с нетърпение ще очаква насоки за периода и размера на лихвените промени.

„Един евентуален нов председател на Фед не бива да променя кардинално курса на централната банка“, пояснява фонд мениджърът на  Eaton Vance Ерин Щайн. Според него Коун има по-задълбочени познания за финансовите пазари от почти всеки досегашен ръководител на американската централна банка. 

По-рано Коун бе топ мениджър в Goldman Sachs, където през 1990 г. започва кариерата му като трейдър на суровини. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:49 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 5
Sakamano
преди 6 години
С голямо удоволствие следя забавните ти постове, а този път признавам, че наистина ме разтърси. Отдавна не се бях смял така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 8
majnata
преди 6 години
Сори , г-н Попов ...сега баба Йелън ще може да си обърне повече внимание на пикочните проблеми .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 8
крас
преди 6 години
ТО НЕ САМО ВРЕМЕТО НА БАБИШКЕРАТА ИЗТИЧА.ИЗТИЧА ВРЕМЕТО И НА ОПОНЕНТИТЕ НА ТРЪМП.СЛЕД ТОВА ЗАПОЧВА ИСТИНСКАТА ПЕРЕСТРОЙКА и смяната на ЕДНОПОЛЮСНИЯ с ДВУПОЛЮСЕН МОДЕЛ.НАЛАГАНЕТО НА ДОЛАРА КАТО СВЕТОВНО ПЛАТЕЖНО СРЕДСТВО няма как да не мине през ВДИГАНЕ НА ОСНОВНАТА ЛИХВА и слагане край на КОШНИЦАТА ОТ световни валути създаващи С КУРСОВИТЕ СИ РАЗЛИКИ ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА СПЕКУЛАТИВНИ ДОХОДИ.ЩЕ УСПЕЕ ЛИ ТРЪМП?ДЛЪЖЕН Е!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още