IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доналд Тръмп: Докладът на Нунес ме оневинява за връзки с Русия

Ловът на руски вещици продължава, написа американският президент в Twitter

09:07 | 04.02.18 г.
<p>
	Доналд Тръмп. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Доналд Тръмп. Снимка: Архив Ройтерс

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви в Twiiter, че публикуваният в петък разсекретен документ, написан от представители на Републиканската партия в Комисията по разузнаването към долната камара на американския Конгрес, го оневинява напълно във федералното разследване за предполагаема руска намеса в президентските избори в САЩ през 2016 г., предадоха световните агенции.

 

"Тази паметна бележка напълно оневинява "Тръмп" в разследването. Но ловът на руски вещици продължава", заяви президентът на САЩ в социалната мрежа, говорейки за себе си в трето лице, цитиран от Франс прес.

Министерството на правосъдието и Федералното бюро за разследване се противопоставиха на публикуването на документа, като ФБР изрази сериозни притеснения за пропуснати в него факти, припомня ДПА, цитирана от БТА.

"Не е имало никакво възпрепятстване на правосъдието (това е използваната сега дума, защото след една година непрестанни търсения, без да се открие НИЩО, съглашателството е мъртво)", гласи изводът на Тръмп, споделен в Twitter. Той определи разследването като "срам за Америка".

Документът е изготвен от породилия полемика председател на комисията по разузнаване в Камарата на представителите на американския Конгрес Девин Нунес, който е републиканец. Jfx e изготвен на базата на поверителни информации и без одобрението на членове на комисията от Демократическата партия.

Въпросът, който се разглежда в него, са подслушванията на ФБР срещу член от предизборния екип на Тръмп през 2016 г. в рамките на разследването на руски действия в американската предизборна кампания. Твърди се, че документът ще покаже, че ФБР е злоупотребило с правомощията си при шпионирането на сътрудника на предизборния екип на Тръмп - Картър Пейдж.

В записката се отправят обвинения към ФБР и Министерството на правосъдието, че са подвели съдия в опит да се удължи срока за наблюдение срещу Пейдж.

Критици твърдят, че огласяването на паметната записка цели да попречи на разследването на специалния следовател Робърт Мълър за евентуална намеса на Москва в изборите, а също да омаловажи предположенията, че щабът на Тръмп е контактувал с Русия по време на предизборната кампания през 2016 г., отбеляза ДПА.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:00 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още