IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството на САЩ е застрашено от нова парализа до края на седмицата

В петък изтича срокът на приетото през февруари финансиране, което трябва да бъде заменено с нов бюджет в размер на 1,3 трлн. долара

11:13 | 21.03.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Партията на републиканците в Конгреса пропусна още една възможност да одобри ново финансиране за държавната администрация в размер на 1,3 трлн. долара във вторник, което ги принуди да продължат преговорите за финансирането и в сряда, съобщава Bloomberg.

Законодателите се надяваха до края на вчерашния ден да постигнат споразумение, но противоречията около имиграцията, сигурността по границата, данъчните облекчения и проект за жп тунел под р. Хъдсън надделяха. Сега те разполагат с едва няколко дни, преди да се стигне до ново спиране на дейността на правителството, което ще е третото за тази година.

Срокът на настоящото финансиране изтича този петък. Според законодателството следващо гласуване на закона в Камарата на представителите може да няма преди последния ден от работната седмица, което оставя малко време за действие на Сената. В противен случай ще трябва да се приемат нови временни мерки за поддържане на работата на правителството.

Председателят на Камарата Пол Раян заяви по-рано вчера, че все още не може да бъде взето решение по въпроса за това дали да бъде предоставено финансиране за стената по границата с Мексико, предложена от президента Доналд Тръмп, или да се дадат 900 млн. долара за жп проекта под р. Хъдсън, свързващ Ню Йорк и Ню Джърси, противник на който е държавният глава. 

Според конгресмен Нита Лоуи от Демократичната партия републиканците искат да добавят допълнителни клаузи за изпълнението на проекта, известен като Gateway, които знаят, че нейната партия няма да одобри. Доналд Тръмп е заявил на Раян и други законодатели, че не иска средствата за Gateway да са част от проектозакона за разходите, като според запознати част от причината е междупартиен спор за назначения в Сената.

Новият закон за правителствените разходи, който трябва да бъде приет, предвижда увеличаване на разходите за армията с 80 млрд. долара, а тези за вътрешнодържавни програми с 63 млрд. долара в сравнение със средствата, предвидени в бюджетното споразумение, което сложи край на втората парализа на правителството през февруари.

Споровете за граничната сигурност продължават да поставят на разноположни позиции конгресмените. Демократите се опитаха да обвържат финансирането за мексиканската стена с прилагането на защита от депортиране на незаконни имигранти, доведени в страната като деца. Несъгласия има и във връзка с нерешения въпрос за това дали да бъдат променяни данъчните облекчения за земеделските кооперативи, произвеждащи зърно, срещу които застанаха големите компании за зърнопроизводство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 2
majnata
преди 6 години
Ми да печатат ... стълба от доларе до луната...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още