IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как ще приключи парализата на правителството в САЩ?

При обявяване на извънредно положение всяка от страните ще може да обяви частична победа

21:36 | 11.01.19 г. 3
<p>
	Американският президент Доналд Тръмп.<em> Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Американският президент Доналд Тръмп. Снимка: Архив Ройтерс

"Идеята е била изпълнителната власт да има тези правомощия при ограничени условия за наистина извънредни ситуации", каза Андрю Бойл, който изучава президентските извънредни правомощия в Центъра за справедливост "Бренан" към Ню Йоркския университет. Той каза, че обявяването на национално извънредно положение на границата би било "очевидно недобросъвестно".

Обществеността обвинява повече Тръмп за създалата се ситуация

На някои законодатели от Републиканската партия им е дошло до гуша, особено в Сената. Показателно е, че група сенатори от Републиканската партия говориха с лидера на мнозинството в Сената Мич Макконъл - републиканец от Кентъки, и със служители на Белия дом за постигане на компромис, макар че това изглежда трудна битка.

В крайна сметка Макконъл - корав партиец, прочул се също така със спирането на предишни битки чрез договаряне на сделки между двете партии, ще реши по кой път да поемат републиканците. На Макконъл ще са му необходими няколко дезертьори сред републиканците, за да изостави Тръмп.

Още откакто Тръмп се отметна и отхвърли споразумение за избягване на правителствената парализа преди Коледа, Макконъл се отдръпна настрана, като каза, че Тръмп и демократите би трябвало да се договорят.

Демократите се опитват да окажат натиск върху Макконъл, изтъквайки предишните му подигравки към спиранията на работата на правителството и вредата, която нанася на избирателите сегашната парализа. Натискът само ще се засили в момент, когато се очаква стотици хиляди федерални служители да не получат днес за първи път заплати, а избиратели се оплакват от загубата на държавни услуги.

"Мисля, че когато обществените настроения натежат върху неговите колеги", той ще промени мнението си, каза в кратко интервю председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси - демократка от Калифорния. "Той е законодател."

"Той наблюдава и чака", каза пенсионираният лидер на мнозинството в Сената Трент Лот - републиканец от Мисисипи.

А какво може да се каже за демократите?

Те не показват външни признаци за разцепления. Ако не друго, действията на Тръмп напоследък - излизането му от преговори в сряда и привидното обвиняване на демократите за неотдавнашната смърт на две гватемалски деца в американски арест - още повече ги сплотяват.

"Реакцията на демократите варира от гняв до ярост", каза конгресменът Джералд Конъли - демократ от Вирджиния.

Ще има ли сделка?

Това изглежда все по-малко вероятно. Сенаторът републиканец Линдзи Греъм от Южна Каролина и други републиканци проучват възможността за компромис, който може да включва пари за гранична сигурност плюс помагане на стотици хиляди млади имигранти, пристигнали незаконно в САЩ като деца, да останат в страната. Но вицепрезидентът Майк Пенс и Греъм съобщиха след среща вчера, че няма напредък.

Демократите знаят, че сделка с Тръмп може да отблъсне либералите, и не желаят да показват на Тръмп, че биха се предали при бъдещи противопоставяния.

Освен това те му нямат доверие. Пелоси каза, че Тръмп мести страничните греди толкова често, че "много скоро тези странични греди дори няма да бъдат на стадиона". 

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
Sokratus
преди 5 години
"Те казват, че това би било маневра за заобикаляне на Конгреса и че няма извънредно положение на границата, където броят на незаконните пресичания е намалял през последните години."Май дедо Дони ще излезе пълен популист. От най-долните лъжци!!!хахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 6
ABBA
преди 5 години
т.е. украинизация....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 8
ABBA
преди 5 години
Янките дадоха 5 500 000 000 $ за американизация на Украйна,сега САЩ се зарази без пари от украиницация.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още