IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вихърът от туитове на Тръмп не е повлиял на имиджа на Фед

6% от анкетираните в проучване на Ройтерс посочват, че никога не са чували за Федералния резерв на САЩ

15:35 | 20.09.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Президентът на САЩ Доналд Тръмп. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Президентът на САЩ Доналд Тръмп. Снимка: Ройтерс

Канонадата от туитове на президента на САЩ Доналд Тръмп, чиято цел бе Федералният резерв, изглежда е игнорирана както от републиканците, така и от демократите, които до голяма степен смятат, че централната банка е неутрална при вземането на решения, сочат резултатите от ново проучване на Ройтерс.

Продължилата повече от година атака през Twitter, видяна от близо 65-те милиона последователи на Тръмп, сипе обвинения срещу Фед, включвайки понякога и лични атаки към гуверньора Джером Пауъл, твърдейки, че именно централната банка е виновна за сподавения икономически растеж, сътресенията на фондовата борса и извиване на ръцете на американската дипломация в преговорите с Китай. 

Но в допитване на Ройтерс 44% от анкетираните отговарят, че Тръмп „до голяма степен" е отговорен за ситуацията в сравнение със 17%, които посочват Фед.

Сред 4174 респонденти само 9% посочат, че Фед взема решения „за умишлено злепоставяне на президента“, докато 14% смятат, че Фед се опитва „да помогне умишлено“ на Тръмп чрез решенията, които взема относно лихвите.

Въпреки че резултатите от проучването леко се разделят по партийна принадлежност, дори сред републиканците само 13% смятат, че Фед се опитва да навреди на президента с политиките си, докато 19% от демократите мислят, че Фед се опитва да помогне на Тръмп.

В същото време 45%, заявяват, че Фед нито помага, нито вреди умишлено на президента на САЩ.

Резултатите от проучването са потенциално важен знак за централната банка, че непрестанните коментари от страна на Тръмп в Twitter не успяват да окажат негативно влияние върху публичната подкрепа за регулатора.

Сред всички анкетирани 55% заявиха, че лихвените проценти „трябва да бъдат отговорност на независимите експерти“, докато само 23% са на мнение, че решението за лихвените проценти трябва да бъде вземано от избрани служители.

Като цяло 57% от анкетираните казват, че са добре запознати“ или „донякъде запознати“ с институцията Фед, докато едва 6% от анкетираните посочват, че „никога не са чували за това“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:04 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още