IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед интервенира на пазара за трети пореден ден

Федералният резерв в Ню Йорк инжектира още 75 милиарда долара в четвъртък чрез поредна трансакция от типа овърнайт репо

22:59 | 19.09.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Федералният резерв добави трета доза ликвидност на финансовите пазари в четвъртък, като помогна на лихвите да се съживят, докато инвеститорите предупреждават, че през следващите седмици са възможни нови стресови ситуации, предава Bloomberg.

Федералният резерв в Ню Йорк инжектира още 75 милиарда долара в четвъртък чрез поредна трансакция от типа овърнайт репо. Предния ден имаше трансакция в същия обем, а във вторник – за 53,2 милиарда долара. Операциите, често срещани в периода преди финансовата криза, временно добавят пари в брой, като Фед приема държавни ценни книжа като обезпечение.

Последното вливане на ликвидност, за което Фед заяви, че е готов да удължи в случай на нуждите - следва хода на Федералния комитет за отворения пазар от сряда да намали лихвения процент за репо програмата, известна като IOER (interest on excess reserves), с повече от основната лихва – отново опит за намаляване на пазарния стрес. В случая на IOER става дума за лихвата, която се изплаща върху свръхрезервите и тя беше основна за управлението на краткосрочните лихвени проценти на фона на изобилието от пари в системата. В рамките на тази програма Фед плаща на банките известна лихва за парите, които те държат при него. На теория, когато Фед иска да повиши краткосрочните лихвени проценти, той увеличава този лихвен процент. При това положение вместо да отдават пари, банките би трябвало да искат да ги държат при Фед.

Намесата на Фед успокои пазара на финансиране, като репо лихвите намаляха до по-нормални нива, след като скочиха до 10% във вторник, четири пъти над стойността им от миналата седмица. Овърнайт репо лихвите продължиха да спадат в четвъртък, търгувайки се на ниво от около 2%, според ICAP. Все пак повечето инвеститори твърдят, че са необходими повече действия на Фед за постоянна корекция.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още