IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед умува нов начин за формиране на лихвените проценти

Централните банкери търсят инструмент, с който да предпазят икономиката, когато в бъдеще ще трябва да повишат краткосрочните лихви

08:50 | 13.12.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Фед умува нов начин за формиране на лихвените проценти

Експерименталната програма за търговия с облигации, която тече в момента във Федералния резерв в Ню Йорк, може да промени из основи начина, по който централната банка формира лихвените проценти, пише The Wall Street Journal.

Централните банкери гледат на програмата, известна като гъвкави обратни репо операции, като на потенциално важен инструмент, когато в бъдеще ще трябва да повишат краткосрочните лихвени проценти. Чрез нея искат да предпазят икономиката от по-сериозни заплахи. За Фед е изключително важно намирането на начин за ограничаване на инфлацията, след като трилионите долари, които вля във финансовата система, започнат да се използват за отпускане на заеми.

Тази програма остава скрита за повечето инвеститори и тя не е част от текущите опити на Фед да стимулира растежа. Стартирана тази година, тя все още е в тестова фаза и не се очаква в следващите години да бъде внедрена изцяло.

По тази схема Фед ще може да повиши краткосрочните проценти, като заема в бъдещето от неговия огромен и растящ портфейл от ценни книжа.

Обикновено централната банка управлява краткосрочните лихви като е променяла основния лихвен процент по федералните фондове. Тя прави това, като контролира колко пари се вливат и колко изтичат от банковата система на ден. Малки корекции могат да окажат значително влияние върху краткосрочните лихвени проценти. След като Фед инжектира 2,5 трлн. долара в икономиката, закупувайки облигации, то старата система няма да работи, освен ако централната банка не изтегли една голяма част от тези пари.

Залозите са огромни. В момента банките не кредитират агресивно. Но след като икономиката се разширява и кредитирането живне, Фед ще трябва да обвърже парите, за да гарантира, че те няма да предизвикат прегряване на икономиката и на капиталовите пазари.

Краткосрочните лихвени проценти, които служат за основа на дългосрочните лихвени проценти по ипотеки, автомобилни заеми и други кредити, сега са почти до нулата. Фед дори възнамерява да го държи на това ниво още няколко години. В едни нормални условия Фед би намалил краткосрочните лихвени проценти, за да стимулира растежа, и би ги повишил, когато иска да го забави.

Когато иска да увеличи лихвите, под условията на репо програмата Фед ще използва ценните книжа, които е събрал чрез програмите си за изкупуване на активи, като допълнителна гаранция за кредитите от взаимните фондове на паричния пазар, банките, инвестиционните посредници, предприятията с държавно участие и др.

На теория, лихвите, които определи за тези кредити, могат да се превърнат в новия бенчмарк за световните кредитни пазари.

Последна актуализация: 08:41 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още