IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стръмната крива на доходността в САЩ може да се смята за победа на Фед

Инвеститорите схванаха посланието, че лихвите ще останат ниски за по-дълго, независимо дали Фед ще ограничи паричните стимули, коментира анализатор

16:58 | 22.11.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Стръмната крива на доходността в САЩ може да се смята за победа на Фед

Докато облигационният пазар се приспособява към евентуалната промяна в паричната политика на Федералния резерв, кривата на доходността на облигациите става все по-стръмна, пише MarketWatch.

Тази зависимост, която се наблюдава във всеки бизнес цикъл, е от голямо значение за кредиторите. За индивидуалните инвеститори е добрe aко купуват дългосрочни облигации заради доходността им, но не и когато купуват жилище.

Ето какво се случва. След като в сряда Фед публикува протокола от последното си заседание, от което се вижда, че централната банка е умувала как да свие програмата си за изкупуване на облигации, доходността по дългосрочните ДЦК се повиши, докато тази по някои краткосрочни матуритети всъщност спадна.

Има различни начини за измерване стръмността на кривата на доходността – като спред между 5- и 30-годишни ДЦК, между 2- и 10-годишни ДЦК, или друг вариант.

По-стръмната крива традиционно се възприема като сигнал за подобряваща се икономика, като това се подкрепя от последните данни за САЩ и Европа, коментира Майкъл Колинс, старши инвестиционен директор в Prudential Fixed Income.

„Стръмната крива показва по-висока икономическа активност и нарастващи инфлационни очаквания“, посочва Колинс, но отбелязва, че кривата се влияе и от политиката на Фед.

В момента спредът между доходността по 5-годишните (1,38%) и 10-годишните (2,78%) американски облигации е на най-високото си ниво от средата на 2011 г.

Фед заяви, че e решен да запази ниски краткосрочни лихви в обозримо бъдеще. След като доходността по щатските ДЦК скочи рязко през лятото, това послание бе замъглено от сигналите за ограничаване на покупката на облигации от Фед.

Сега обаче стабилизирането на доходността в краткосрочния сегмент на кривата показва, че пазарът очаква лихвите да останат ниски за по-дълго. Това се подкрепя и от евродоларовите фючърсни контракти, които показват нагласата на пазара, че повишението на лихвите е много далеч.

„Мисля че инвеститорите схванаха посланието, че лихвите ще останат ниски за по-дълго, независимо дали Фед ще ограничи паричните си стимули или не“, коментира Гема Райт-Каспариус, старши портфолио мениджър във Vanguard Inflation Protected-Securities Funds.

Дългосрочният край на кривата се понижи поради очакванията на пазара за намаляване на покупките на облигации.

Изправянето на кривата е движено от сигналите, че Фед ще пренасочи фокуса на политиката си към краткосрочните лихви, смята Ричард Гилхули, стратег в TD Securities.

Това представлява предизвикателство пред Фед, тъй като, както смята икономистът от Morgan Stanley Винсънт Рейнхарт, изместването на фокуса от покупката на облигации ще направи по-трудно за централната банка да контролира кривата на доходността.

Засега обаче формата на кривата може да се смята за победа на Фед, тъй като тя отразява нарастващата увереност на пазара, че дори след като централната банка преустанови програмата си за изкупуване на облигации, тя ще запази и за в бъдеще гъвкава политика чрез своите насоки.

Вижте и видео файла с коментара на Арнаб Дас от Das Capital и бивш управляващ директор на Roubini Global Economics за сценариите около повишаването на тавана на дълга в САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още