IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банкери на Фед с различни мнения относно намаляването на стимулите през декември

Последните данни за трудовия пазар и инфлацията поставят на дневен ред въпроса за минимално понижение на обема на покупките още следващата седмица

21:58 | 09.12.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Банкери на Фед с различни мнения относно намаляването на стимулите през декември

Към момента най-добрият ход за Федералния резерв на САЩ (Фед), който последните данни за пазара на труда и за инфлацията му дават, ще бъде през декември да намали минимално размера на месечната програма за покупка на активи на стойност 85 млрд. долара. Това заяви президентът на Фед в Сейнт Луис Джеймс Булард, цитиран от MarketWatch.

„Минимално намаление може да последва възстановяването на трудовия пазар, докато за Фед все още ще съществува възможност за внимателно следене на инфлацията през първата половина на 2014 г.“, заяви Булард. „Ако инфлацията не се върне към целта си, Фед може да прекъсне намаляването на стимулите в някои от следващите срещи.“

Булард сподели, че вероятността паричните стимули да бъдат намалени се е увеличила на фона на растящия брой новооткрити работни места през последните месеци. Той очаква трудовият пазар да се подобрява и през следващите месеци.

Миналата седмица Министерството на труда на САЩ обяви, че през ноември безработицата е спаднала до 7% - най-ниското ниво от 5 години насам.

Въпреки това централните банкери са обезпокоени от последните данни за инфлацията. В петък Министерството на търговията съобщи, че инфлацията се е покачила до 0,7% на годишна база и само с 1,1% на месечна.

По същото време президентът на Фед в Ричмънд Джефри Лакър каза, че централните банкери ще обсъждат изтеглянето на програмата за изкупуване на активи, но не разкри повече подробности.

Фед нееднократно заявяваше, че ще намали размера на програмата си за количествени улеснения, след като е налице устойчиво възстановяване на трудовия пазар.

Много анализатори са на мнение, че Фед няма да направи нищо през декември, а ще действа догодина, защото заседанието на банкерите през следващата седмица е последно за сегашния председател Бен Бернанке. Президентът на Фед в Чикаго Чарлз Евънс също сподели тази прогноза.

Лакър пък каза, че никога не е бил привърженик на сегашната програма за изкупуване на активи. Според него паричната политика може да направи много малко, за да стимулира икономическия растеж, а закупуването на повече активи просто издува баланса на Фед. По този начин се увеличават рисковете, когато дойде време Фед да прекрати програмата.

Според Лакър инфлацията ще се върне към целта от 2% през следващата година или две, подчертавайки, че централните банкери ще я следят зорко.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:44 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 5
iivanoff
преди 10 години
Като не са им спуснали още решението (функция на данни) защо се правят че знаят - гадаят ли, или променят условията на ШЕФА? - няма ли да ги накажат ако грешат = навсякъде чиновниците си мълчат и чакат!Ха, Ха... манипулират пазарите и симулират свобода на действие!... Докато им спуснат решението и бонусите за всички изприказвани по поръчка глупости! :)))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още