IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Булард: Данните за заетостта повишават вероятността за ограничаване на стимулите

Леко ограничаване покупките на активи е възможно още през октомври, заяви председателят на Фед в Сейнт Луис

21:15 | 20.09.13 г.
<p>
	Джеймс Булард не пропусна да изтъкне подобренията на трудовия пазар в САЩ в последните 12 месеца. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Джеймс Булард не пропусна да изтъкне подобренията на трудовия пазар в САЩ в последните 12 месеца. Снимка: Ройтерс

Ръководителят на подразделението на Федералния резерв в Сейнт Луис Джеймс Булард заяви, че текущото подобрение на данните за американския трудов пазар на годишна база ще увеличи вероятността от ограничаване на програмата за изкупуване на активи. Въпреки това той посочи, че при ниска инфлация Фед може да си позволи да "запази търпение", съобщава MarketWatch.

Изявлението си Булард направи по време на официален обяд, организиран от Асоциация за бизнес икономика в Ню Йорк. Коментарите му потвърдиха позицията, която Фед поддържа от известно време – свиването на стимулите ще зависи от икономическите данни.

Председателят на Фед в Сейнт Луис подчерта, че откакто централната банка започна третия кръг на количествените си улеснения през септември 2012 г., пазарът на труда в САЩ се подобри значително.

Заетостта извън селскостопанския сектор се увеличи със среден темп от 184 000 на месец от септември 2012 г. до август 2013 г. в сравнение с средното покачване от 141 000 работни места на месец в периода март-август 2012 г. "В случай, че тези два важни показателя на пазара на труда продължават да показват подобрение, вероятността от изтъняващи политически действия ще продължи да се покачва", отбеляза Булард.

Федералната комисия по отворения пазар (FOMC), член на която е Булард, изненада много от пазарните участници в сряда като запази размера на своята 85-милиардна месечна програма за стимулиране на икономиката. Водещите експерти прогнозираха ограничаване на покупките на активи със сума в диапазона 10-15 млрд. долара на месец.

По-рано в петък Джеймс Булард заяви пред Bloomberg, че "леко" ограничаване на стимулите е възможно на заседанието на FOMC през октомври.

"Възможно е да получим някои данни, които да променят общата визия за икономиката и да направят комисията склонна на леко ограничение през октомври. Това е възможно. Не казвам, че това ще се случи, но е възможно", добави още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още