fallback

Новите финансови отчети окрилиха американските борси

S&P 500 приключи деня с нов рекорд

23:24 | 29.04.21 г.
Автор - снимка
Създател

S&P 500 завърши борсовия ден на рекордно ниво след излизането на финансовите отчети на две от най-големите технологични компании в света – Apple и Facebook, пише CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average приключи с 239,98 пункта нагоре до 34060,36 пункта.

Широкият измерител S&P 500 напредна с 0,7% и в края на сесията достигна нов рекорд от 4211,47 пункта.

Технологичният Nasdaq Composite, който започна деня с 1% повишение, се оказа само с 0,2% ръст в края на борсовия ден до 14082,55 пункта.

Apple обяви, че приходите ѝ са скочили с 54% през последното тримесечие, като всяка от продуктовите ѝ категории е записала двуцифрен растеж. Освен това технологичният гигант заяви, че ще увеличи дивидента си и разкри, че планира обратно изкупуване на акции за 90 млрд. долара. Цената на акциите на компанията нарасна с 0,55%.

„Тенденцията остава положителна“, каза Кийт Лернър, главен пазарен стратег в Truist. „Но ние очакваме трудна среда за пазарите, тъй като напрежението ще продължи да съществува, разкъсано между по-добрия икономически растеж и перспективите за възстановяване спрямо потенциала за по-високи данъци и повишаване на лихвените проценти, докато икономиката се нормализира", добави той.

На днешния ден се отбелязват първите 100 дни от управлението на американския президент Джо Байдън. В сряда вечерта той направи своето първо обръщение към Конгреса, където представи и плановете си. Те включват 2 трлн. долара за инфрастуктурна реформа, както и нов план за семействата, децата и студентите на стойност 1,8 трлн. долара.        

Четвъртък е и най-натовареният ден от сезона на отчетите. Близо 11 на сто от участниците в S&P 500 представиха финансовите си резултати в рамките на деня.

McDonald’s обяви своя отчет преди началото на борсовия ден и заяви на инвеститорите, че приходите ѝ продажби са надминали нивата си от преди пандемията. Освен това компанията повиши прогнозата за приходите си. Цената на акциите ѝ нарасна с 1,2% до края на борсовия ден.

Caterpillar, която също обяви финансовите си резултати днес, загуби 2%, а Merck потъна с 4,4% след разочароващ отчет.

Днес Facebook зарадва инвеститорите с 48% скок на приходите, подкрепени от по-високите цени на рекламите, а новината изпрати стойността на книжата ѝ със 7,3% нагоре до рекорд. Акциите на Qualcomm прибавиха 4,4%, благодарение на факта, че компанията обяви 52% ръст на приходите.

Икономическите данни, публикувани в четвъртък, дадоха на инвеститорите актуална информация за напредъка в икономическото възстановяване.

БВП за първото тримесечие достигна годишен темп от 6,4%, според доклад, публикуван от Бюрото за икономически анализи - знак, че американската икономика започва 2021 г. с ускоряване на търговската активност. Това беше най-доброто тримесечие за БВП от третото тримесечие на 2003 г. насам.

От своя страна, Министерството на труда обяви, че подадените за първи път заявления за помощи при безработица миналата седмица са достигнали 553 хил. Това е малко над прогнозираните от Dow Jones 528 хил.

В сряда Федералният резерв на Съединените щати обяви, че оставя основната лихва близо до нулата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:44 | 13.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още