Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Възстановяването на световната икономика подкрепя Caterpillar

Компанията е постигнала коригирана печалба на акция от 2,87 долара през първото тримесечие

Възстановяването на световната икономика подкрепя Caterpillar

Снимка: Bloomberg LP

Caterpillar обяви печалба за тримесечието, която надмина очакванията на анализаторите. Това се случи на фона на силното търсене на машините ѝ, предава Ройтерс.

Базираният в Илинойс производител на тежки машини обаче не публикува прогнози за резултатите си тази година.

Главният финансов директор Андрю Бонфийлд заяви, че макар очакванията на компанията за годината да са „много положителни“, проблемите пред веригите на доставките я затрудняват да отговори на растящото търсене на оборудване. Той посочи глобалния недостиг на чипове, който принуждава автомобилни компании да затварят производства.

Бонфийлд допълни, че дефицитът не е попречил на производството през първото тримесечие, но ситуацията с доставките остава „динамична и много променлива“ и може да окаже въздействие по-късно тази година.

„Може да не успеем да задоволим цялото търсене на крайните потребители. И това е предизвикателство, което опитваме да управляваме“, посочи той.

Още по темата
Caterpillar коригира цените в отговор на нарасналите разходи за стомана. Бонфийлд обаче заяви, че ръстът на цените на суровините е положителен за компанията, тъй като генерира търсене на машините ѝ от минните компании, добиващи желязна руда.

Коригираната печалба на акция за първото тримесечие е 2,87 долара и нараства спрямо 1,65 долара за акция година по-рано. Включени в допитване на Refinitiv анализатори очакваха средна печалба от 1,94 долара на акция.

Приходите от продажбите на оборудване са нараснали с 13% на годишна база през първото тримесечие до 11,2 млрд. долара, водени от ръста от 72% на приходите от продажби на строителна техника в Азия.

Книжата на компанията поскъпнаха с 1,2% до 235,18 долара в предборсовата търговия. Те са прибавили 27% към стойността си след последния доклад за финансовите резултати, изпреварвайки ръста на индекса на сините чипове Dow Jones Industrial Average. Очаква се най-бързият темп на възстановяване на световната икономика от 1976 г. насам, растящите цени на суровините и предложените инфраструктурни стимули от администрацията на американския президент Джо Байдън да подкрепят продажбите на машините на Caterpillar.

Компанията очаква възстановяване на повечето си пазари в света, заяви Бонфийлд.

„Много правителства в света виждат, особено в ерата на относително евтините пари, че инфраструктурата е страхотен начин за стимулиране на икономиките им и за насочено към бъдещето строителство“, изтъкна той.

По статията работи: Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от САЩ
Енергийният мазохизъм на Запада