IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Компания за частни капиталови инвестиции купува MoneyGram за 1 млрд. долара

Очаква се сделката да бъде финализирана в края на годината

18:12 | 15.02.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

MoneyGram International, една от най-големите услуги за парични преводи в САЩ, се е договорила да бъде придобита от Madison Dearborn Partners за около 1 млрд. долара в кеш, предава Bloomberg.

Компанията за частни капиталови инвестиции ще плати 11 долара на акция за базираната в Далас MoneyGram, съобщиха компаниите в комюнике във вторник. Цената е с 23% по-висока спрямо края на борсовата търговия в понеделник. Madison Dearborn е приела също да рефинансира 799 млн. долара от целевия дълг.

MoneyGram е мишена за придобиване от години, тъй като все повече хора се насочват към онлайн плащанията и се откъсват от старомодните услуги за парични преводи. Китайският конгломерат за финансови услуги Ant Group се договори да придобие MoneyGram през 2017 г., но се отказа от сделката след съпротива от регулаторите. Конкурентната Western Union също опита да стане собственик на компанията през 2020 г., съобщиха по онова време запознати източници.

Книжата на MoneyGram, които са поскъпнали с около 15% през последните 12 месеца, повишиха стойността си с 18% до 10,55 долара за брой към 10 часа нюйоркско време.

Придобиването от Madison Dearborn ще позволи на MoneyGram „да ускори напредъка по стратегията ни за дигитален растеж“, коментира главният изпълнителен директор Алекс Холмс, който ще продължи да ръководи компанията след финализирането на сделката. „Ще имаме по-големи възможности да осъществим иновации, да превърнем MoneyGram в лидер в технологиите за трансгранични плащания и да предоставим набор от по-скъпи дигитални предложения“, допълва той.

Паричните преводи от емигранти до повечето региони нараснаха миналата година, подкрепени от възстановяването на американската и европейската икономика. Притокът на средства е нараснал с почти 22% в Латинска Америка и в карибските страни през миналата година, с 9,7% в Близкия изток и Северна Африка, с 8% в Южна Азия, съобщи Световната банка през ноември.

Придобиването на MoneyGram се очаква да бъде финализирано през четвъртото тримесечие. Дълговото финансиране на сделката е осигурено от Goldman Sachs Group, Deutsche Bank и Barclays.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още