fallback

САЩ засега запазват вноса на уран от Русия

Русия и нейните сателити Узбекистан и Казахстан осигуряват 46% от урана, който се потребява в страната

16:06 | 09.03.22 г. 5

На 8 март САЩ спря да внася руски петрол и природен газ, но не се отказва изцяло от енергоизточниците от Русия, пише Ройтерс.

Енергийният сектор на САЩ зависи от вноса на уран за гориво за ядрените централи в страната. Суровината идва основно от Русия, както и от близките ѝ съюзници Казахстан и Узбекистан.

По данни на Агенцията за енергийна информация (IEA) трите държави доставят общо 46% от урана, ползван в САЩ. Други източници са още Канада (22%) и Австралия (11%).

В САЩ в момента не се добива уран, макар че няколко компании предлагат да възобновят тази дейност в Тексас или Уайоминг. За целта те очакват ядрените централи да подпишат с тях дългосрочни договори за доставка. По данни на IEA икономически значими находища на уран в страната има и в западните щати.

Добивът на уран в Русия е под контрола на държавната ядрена корпорация "Росатом", която беше създадена през 2007 г. от президента Владимир Путин.

Зависимостта на САЩ от вноса на някои енергийни продукти и метали от Русия вече се дискутира в Конгреса. "Трябва да потърсим алтернативни източници, включително и в САЩ", коментира сенаторът републиканец Дан Съливан, избран от Аляска.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:23 | 14.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още