IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бумът на онлайн поръчките увеличава печалбата на Fedex

Резултатите на американския спедитор обаче останаха под очакванията на Wall Street

13:18 | 18.03.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Fedex, американският конкурент на Deutsche Post, отчете силен ръст на печалбата през третото фискално тримесечие. Причината е предоставянето на повече онлайн поръчки след кризата с коронавируса, съобщиха от американската компания.

Нетната печалба е нараснала до 1,22 млрд. долара от 939 млн. долара през същия период на миналата година. Резултатът обаче е по-нисък от прогнозите на Wall Street, тъй като нарастващите разходи, свързани с недостига на работна ръка в САЩ, и по-малкият от очакваното обем на пратките намаляват печалбите от увеличението на цените.

Печалбата е нараснала до 4,59 долара на акция през третото фискално тримесечие, което приключи на 28 февруари, съобщи базираният в Мемфис, Тенеси, куриер в изявление от четвъртък. Анализаторите очакваха средно 4,65 долара според оценки, събрани от Bloomberg. Приходите са се увеличили с 9,8% до 23,6 млрд. долара, докато анализаторите бяха предвидили 23,5 млрд. долара.

„Силното ни тримесечно увеличение на оперативнaтa печалба беше потиснато от рязкото увеличение на омикрон варианта, който причини смущения в нашите мрежи и намали търсенето от страна на клиентите през януари и през февруари", каза главният финансов директор Майкъл Ленц в изявлението.

Акциите на Fedex се обезцениха с 4,4% в следборсовата търговия.

FedEx и други куриери повишиха цените на услугите за доставка, след като Covid-19 доведе до рязко увеличаване на онлайн покупките, което не стихва дори с отшумяването на пандемията. Ненадеждните вериги за доставки също така накараха повече компании да превозват повече товари по въздуха, което доведе до увеличаване на печалбата на подразделението на компанията FedEx Express, на което се падат около половината от приходите на компанията. Подразделението за товарни превози, което съставлява по-малко от 10% от общите приходи, отбеляза ръст на цените и обемите, което спомогна за увеличаване на печалбата.

Въпреки това FedEx се бори с нарастващите разходи и с по-малкото налична работна ръка, особено за работниците в сортировъчните центрове. В някои случаи компанията не е в състояние да осигури достатъчно персонал в своите центрове, което принуждава куриерската фирма да пренасочва пратките към други центрове и увеличава разходите. Въпреки че цените на горивата се повишават, FedEx компенсира тези разходи предимно с допълнителни такси за клиентите.

Компанията, както и нейният местен конкурент UPS, се считат за предварителен показател за развитието на икономиката на САЩ, тъй като транспортират стоки от широк спектър от редица индустрии. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още