IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започна ли нормализирането на отношенията между арабските страни и Израел?

САЩ не искат вакуум в Близкия изток, който да бъде запълнен от Иран и Русия, коментира политическият анализатор Цветан Кръстев

20:28 | 22.07.22 г.
Започна ли нормализирането на отношенията между арабските страни и Израел?

По думите му това може да се случи и точно този момент има най-високи шансове заради споделения страх от Иран и икономическата несигурност след войната в Украйна. Голяма част от държавите изпитват несигурност за хранителните си доставки, допълни Кръстев.

„Напълно е възможно да станем свидетели на известна гъвкавост от страна на Саудитска Арабия и други страни, защото голяма част от арабските държави, заедно с Израел, имат споделени притеснения относно националната си сигурност заради заплахи от Иран и Хизбула“, посочи той.

Цветан Кръстев оцени споразуменията за нормализиране на отношенията между отделни арабски страни и Израел като доста ползотворни.

„Пример за това са Израел и Бахрейн. В началото на годината имаше мащабно военно учение в американска военноморска база в Бахрейн с участие на израелски войски, което е невиждано. САЩ са посредник за нормализиране на отношението между тези страни, те трябва да продължат да признават определени държави за гарант на сигурността в региона“, коментира анализаторът.

Кръстев напомни, че една от главните цели при посещението на американския президент Джо Байдън беше да затвърди позициите на САЩ и да покаже, че те нямат намерение да изоставят региона.

„На общата среща имаше ключово изказване на Байдън, че САЩ няма да позволят да се създаде вакуум в Близкия изток, който да бъде запълнен от Иран, Русия или Китай“, посочи той и потвърди, че Иран усеща опитите да бъде изолиран в региона и иска да се подсигури предварително.
Според него тристранната среща с Турция и Русия е показателна за усилията да се избегне изолацията.

„Иран се отнася критично към последната среща на Байдън в региона. Той я осъди като опит за засилване на американската агресия в Близкия изток. Няма индикации, че ще бъде разрешена войната в Йемен заради ролята на Иран, който продължава да финансира и подкрепя хутите срещу коалицията на Саудитска Арабия. Байдън ще се опита да възстанови ядреното споразумение от 2015 г., но това е трудно, тъй като Иран не дава индикации, че е готов с преговори, ако се сдобие с ядрени оръжия това ще бъде нова заплаха за региона“, е мнението на анализатора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още