IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОИСР припомни за предизвикателствата пред икономиката

От организацията посочиха, че забавянето на икономиката се е оказало по-силно изразено от очакваното

16:10 | 09.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
ОИСР припомни за предизвикателствата пред икономиката

След като Европейската централна банка (ЕЦБ) прогнозира по-рано днес, че глобалното възстановяване ще се забави през втората половина на годината, със същата прогноза излезе и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), която отдава понижението предимно на по-слабата икономическа активност в развитите страни.

От ОИСР смятат, че изтеглянето на паричните стимули на централните банки трябва да бъде отложено и дори съветват те да се увеличат, в случай че забавянето не се окаже моментно.

Прогнозата на ОИСР за брутния вътрешен продукт (БВП) на развитите страни от групата на Г-7 се понижи до средно 1,4% през третото тримесечие и 1% през четвъртото на приравнена към годишна база основа, предаде CNBC.

Това е по-малко в сравнение с отчетения среден ръст от 3,2% и 2,5% през първото и второто тримесечие на тази година съответно.

За САЩ се очаква темповете на растеж да намалеят до 2% и 1,2% за текущото и четвъртото тримесечие.

Според ОИСР все още не е ясно дали загубата на инерция в икономиката е временна или по-скоро е знак за недостатъчното потребление в момент, в който положителните ефекти от правителствените стимули за икономиката са се изчерпали.

В базираната в Париж международна организация членуват най-напредналите 31 икономики в света.

БВП на Германия, който нарасна с 9% на приравнена към годишна основа база през второто тримесечие, се очаква да намали темповете си на ръст до 0,7% през третото тримесечие.

За Япония се прогнозира ръст от 0,6% и 0,7% на приравнена към годишна основа база през третото и четвъртото тримесечие. За Великобритания се очаква увеличение на БВП от 2,7% и 1,5% съответно.

От ОИСР добавят, че растежът на развиващите се пазарни икономики в Азия ще се запази силен, докато тежкото състояние на пазара на труда и високата безработица в напредналите страни ще продължава да ограничава вътрешното потребление там.

Въпреки това икономистите на организацията са на мнение, че предприетите мерки за намаляването на големите бюджетни дефицити в Европа трябва да се запазят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още