IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Има ли Индонезия потенциал да стане следващата Бразилия?

Комбинацията от нисък държавен дълг, големи природни ресурси и многобройно население прави Индонезия предпочитана инвестиционна дестинация

13:57 | 24.05.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	Индонезия се радва на среден растеж на БВП от 5,7% за последните четири години. <em>Снимка: sxc.hu</em></p>

Индонезия се радва на среден растеж на БВП от 5,7% за последните четири години. Снимка: sxc.hu

Малкият държавен дълг и сериозният потенциал за икономически растеж правят Индонезия предпочитан избор за много инвеститори.

Потенциалът, който се крие в страната, кара големи финансови компании като Deutsche Bank да я сравняват с икономиката на Бразилия през 90-те години на миналия век, пише CNBC.

„Потенциалът на Индонезия, ако бъде реализиран, би могъл да доведе до възвръщаемост от типа на Бразилия за години напред”, се казва в доклад на Deutsche Bank, публикуван миналата седмица.

Индонезия се радва на среден растеж на брутния вътрешен продукт (БВП) от 5,7% за периода между 2006 и 2010 г., като тази цифра се очаква да остане около 6% тази година. Кривата, която описва този ръст, наподобява Бразилия през 90-те години, отбелязват анализатори на Deutsche Bank.

Индонезия успя да намали бюджетния си дефицит до 2% от БВП през 2010 г. Съотношението е едно от най-ниските сред страните в Югоизточна Азия. Правителството се надява да го намали още повече през 2012 година до 1,4-1,6% от БВП в стремежа си да получи одобрението на рейтинговите агенции.

През февруари Индонезия направи важна стъпка към получаване на инвестиционен рейтинг за първи път след азиатската финансова криза от 90-те, след като Fitch повиши перспективата си за държавния дълг на страната от стабилна на положителна.

Кредитният рейтинг, който Fitch и Moody's дават на Индонезия, е само с една степен под инвестиционния рейтинг.

Освен ниските нива на задлъжнялост, анализаторите на Deutsche Bank подчертават потенциала на потребителите в страната. Индонезия има четвъртото по големина население в света от 232 млн. души и най-голямото в Югоизточна Азия.

„Това е население, което иска да консумира”, коментира за CNBC Тони Наш, анализатор в Economist Intelligence Unit. Той казва, че потреблението в страната се е повишило четири и половина пъти през последните десет години, като продажбите на автомобили са нараснали с 57% през 2010 г., а тези на мотоциклети - с 26 на сто.

Тази възходяща тенденция в потреблението вероятно ще се запази, сочи доклада на Deutsche Bank. Икономистите на банката прогнозират, че населението на страната в трудоспособна възраст ще продължи да нараства най-малко още 15 години.

След края на азиатската финансова криза през 1999 г. Индонезия работи за възстановяване на макроикономическата си стабилност. Страната разполага с достатъчно валутни резерви, има ниско съотношение между външен дълг и БВП от 27%, както и публичен дълг под 30 на сто от БВП - един от най-ниските в развиващите се пазари.

Ако това се съчетае с големите природни ресурси, включително на желязна руда и соя, лесно може да се обясни защо инвеститорите са привлечени от този пазар. Преките чуждестранни инвестиции в Индонезия нараснаха с повече от 30% миналата година, а капиталовият й пазар е най-добре представящият се азиатски пазар през тази година.

Deutsche Bank подчертава и напредъка на страната през последните десет години за изграждането на гражданско общество и демократични институции като фактор, който също привлича инвеститорите.

Пред правителството обаче все още има много предизвикателства, ако иска да привлича инвеститори и занапред.

"Недостатъчно гъвкавите пазари на труда са сериозен проблем за чуждите инвеститори", коментира Наш. Корупцията, инфраструктурните затруднения и неконкурентната регулация са други проблеми, които продължават да пречат на Индонезия.

"Ключовата следваща стъпка за Индонезия ще е изграждането на институциите и постигането на регулаторна предвидимост”, допълва Наш.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:45 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
global_dj
преди 12 години
Ми те (потенциалните инвеститори) много трудно биха дошли след 20 години мафиотско управление в България!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
naleg
преди 12 години
Вижте, къде са инвеститорите. Бойко и Дянков ги чакат в България !? Само ни лъжат !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още