IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще се присъедини ли Индонезия към БРИК?

До голяма част просперитетът на Индонезия се дължи на огромния износ на въглища и палмово масло за Китай и Индия

08:00 | 18.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
Ще се присъедини ли Индонезия към БРИК?

Инвеститорите са все по-въодушевени от страна с близо 18 хил. острова, простираща се на 3000 км по екватора и с население от 240 млн. души.

Финансовите експерти вече разглеждат Индонезия като потенциален член на многообещаващия клуб на страните БРИК (Бразилия, Русия, Индия и Китай), които се развиват изключително бързо и вероятно ще се изкачат до върха на класацията на най-големите световни икономики през следващите 20 до 30 години, пише BBC.

Индонезия е четвъртата по население страна в света и най-голямата мюсюлманска страна. След свалянето на постколониалните диктатури на Сукарно и Сухарто, които оставиха страната в хаос в края на 90-те години, сега Индонезия е демокрация с младо население и бързо развиваща се икономика.

Индонезийците гледаха новините от Египет с усещането за нещо познато. „Нещо като нашата история отпреди 11 години“, казват те.

Не трябва да забравяме обаче, че въпреки ентусиазма на международните инвеститори към Индонезия - още един от така наречените „развиващи се пазари“ - не всичко е толкова розово.

До голяма част просперитетът на Индонезия се дължи на огромния износ на въглища и палмово масло за Китай и Индия - бизнес, управляван от мега корпорации, собственост на няколко местни фамилии.

15% от населението на страната живее в пълна нищета. Икономическото развитие се задушава и от ужасяващото състояние на инфраструктурата - ситуация, усложнена допълнително от факта, че страната представлява най-големият архипелаг на планетата.

Но това, което би възпряло чуждестранния инвеститор, е явление, присъщо и за останалите страни от развиващия се свят, включително страните БРИК – корупцията.

За корупция се говори открито и новинарските бюлетини в страната изобилстват от подобни материали – повсеместна корупция и рушветчийство от ежедневния живот на обикновените хора до високопоставени политици, администрация, съдилища и бизнес.

Преди няколко години в класацията на Transparency International Индонезия беше обявена за абсолютно най-корумпираната страна в света. Сега нещата стоят малко по-добре, но все още са далеч от приемливите граници, посочват от организацията.

И все пак Индонезия има огромен потенциал. Населението на страната се подмладява в момент, когато по-голямата част от развития и развиващия се свят, включително Китай, рязко застарява.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:19 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още