IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Януари донесе силен спад на борсите в Индия и Индонезия

Водещият индекс на борсата в Мумбай BSE Sensex 30 завърши месеца със загуба от над 10%

12:37 | 31.01.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>Снимка: www.sxc.hu</p>

Снимка: www.sxc.hu

Изминалият месец приключи с минимални изменения за повечето борсови индекси в Азия, Австралия и Нова Зеландия, но донесе силни понижения на акциите в Индия и Индонезия на фона на повишението на лихвените проценти и очакванията за по-строга парична политика в двете страни.

Най-губещ сред основните борсови показатели в региона стана индийският BSE Sensex 30, който загуби 0,6% до 18 281,60 пункта в последната януарска сесия и завърши месеца със загуба от малко над 10%.

В края на януари индийската централна банка увеличи за седми път през последните 12 месеца своите лихвени проценти. Ставката на основния лихвен процент в страната се покачи до 6,5 на сто на фона на високата инфлация. Паричната институция предупреди и за опасност от социално недоволство заради силното поскъпване на някои основни храни.

В Индонезия очакванията за повишение на лихвените проценти през февруари изиграха същата роля и допринесоха за силен спад на водещия индекс Jakarta Composite, който е загуби близо 8% от стойността си от началото на тази година. В днешната сесия Jakarta Composite потъна с 2,3% до 3 409,17 пункта, след като вълната от борсов песимизъм от САЩ, Европа и Близкия Изток заля и азиатските борси.

Повод за това станаха тежките граждански размирици в Египет, които разтърсиха столицата на страната за шести пореден ден. Те засилиха търсенето на по-безрискови активи като долара и йената и доведоха до силен спад в цените на акциите по световните борси.

Със силна загуба от 6,6% завърши месеца и за основния индекс в Тайланд Thai, който се понижи с 1,5% до 966,97 пункта в днешната сесия. Регионалният индекс MSCI Asia Pacific, който покрива пазарите на ценни книжа в десет азиатски страни, Австралия и Нова Зеландия, се движи с понижение от 0,9% до 136,44 пункта днес след решението на рейтинговата агенция Moody’s да намали оценката си за рисковия профил на държавните ценни книжа на Египет.

Антиправителствените демонстрации в Египет накараха инвеститорите да избягват рисковите активи и в резултат на това Nikkei 225 се понижи с 1,2% до 10 237,90 пункта на борсата в Токио въпреки данните за увеличението на индустриалното производство на страната за втори пореден месец през декември. Nikkei 225 остава почти без промяна спрямо нивата си от края на декември, въпреки че през януари Японската централна банка повиши икономическите си прогнози.

Австралийският индекс S&P/ASX 200 загуби 0,4% до 4 753,90 пункта в днешната сесия и остана с 0,2% над нивата си отпреди месец, а в Нова Зеландия NZX 50 се повиши с 0,1% на месечна база. Борсовите индекси в Тайван, Южна Корея и Хонконг също успяха да регистрират повишения в рамките на януари.

В Китай Shanghai Composite нарасна с 1,4% в днешната сесия до 2 790,69 пункта, записвайки спад от 0,6% на месечна база. През този месец стана ясно, че китайската икономика е ускорила темповете си на растеж в края на 2010 г., което засили спекулациите за вдигане на лихвените проценти в страната и за въвеждането на повече ограничения в кредитирането и инвестициите. Пазарите на ценни книжа в Китай ще бъдат затворени от 2 до 8 февруари заради посрещането на лунната нова година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още