IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индия отново вдигна основната лихва, предупреди за опасност с цените на храните

Централната банка на страната увеличава лихвения процент за седми път през последната година в опит да се бори с поскъпването на живота

09:53 | 25.01.11 г.
Автор - снимка
Създател
Индия отново вдигна основната лихва, предупреди за опасност с цените на храните

Централната банка на Индия взе решение да повиши основните лихвени проценти в страната с четвърт процентен пункт. Целта на този ход е да се противодейства на опасността, породена от поскъпването на основните храни, съобщава Ройтерс.

Според банката ако не се вземат мерки за насърчаване и увеличаване на производството на храни, може да се стигне до сериозни проблеми и социално недоволство.

Основният репо лихвен процент, който се използва от централната банка за кредитиране на търговските банки, бе увеличен до 6,5 на сто, докато обратният репо процент, по който търговските банки депозират пари при централната банка, е вдигнат до 5,5 на сто.

Увеличението на основните лихвени проценти в страната е седмо за последната година. То бе напълно очаквано от пазарните анализатори, като мнозина дори прогнозираха затягане на монетарната политика с половин процентен пункт.

„Индия има сериозен инфлационен проблем, нещо, на което управляващите все повече обръщат внимание. Смятам, че пазарът очакваше по-категоричен ход и увеличаване на лихвата с 50 базисни пункта“, коментира за агенцията Джонатан Кевънах, главен валутен стратег в Westpac Institutional Bank в Сингапур.

„Те трябва да покажат на пазара, че са готови да вземат необходимите мерки, но половин процентен пункт увеличение може да породи страхове за спад на икономическия растеж“, смята специалистът.

„Задържането на високата инфлация при храните превръща изгледите за разпростирането й в цялата икономика в реалност“, предупреждават от централната банка.

Управляващите в Индия са поставени под все по-силен натиск заради поскъпването на петрола и храните, както и заради няколко корупционни скандала от последните месеци. Това може да има негативно отражение за тях на предстоящите по-късно тази година избори.

Индексът на цените на едро, който е основният показател за инфлацията в Индия, се повиши с 8,43 на сто на годишна база през декември. Месец по-рано ръстът беше 7,48 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:12 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още