IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Направете път за средната класа на... развиващите се страни

Средната класа на САЩ направи 20 век века на Америка, на коя страна обаче ще принадлежи 21 век?

12:40 | 09.02.11 г. 3
Автор - снимка
Създател
Направете път за средната класа на... развиващите се страни

Президентът на САЩ Барак Обама каза наскоро, че средната класа в страната е "направила 20 век века на Америка". На коя страна обаче ще принадлежи 21 век?

Все по-силно се усеща, че средната класа в САЩ и Европа е притисната от комбинация от по-високи данъци, липса на ръст при заплатите и в същото време растящи цени на храните и горивата. В повечето развиващи се икономики обаче картината в много по-различна, пише в анализ на ВВС.

Силният икономически растеж в страните от групата БРИК - Бразилия, Русия, Индия и Китай, се очаква да доведе до средно увеличение с 14% годишно в доходите на домакинствата до 2020 г., по оценка на Ernst and Young.

Подобряването на жизнения стандарт и бързото разрастване на средната класа в тези и други развиващи се икономики ще бъде основен фактор за растежа на глобалната икономика през следващите години.

Все пак перспективата не е еднаква и в много от развиващите се икономики, както и в развитите, разликата между бедните и богатите се увеличава.

Американската мечта

Американската мечта – всеки, който има достатъчно амбиция, може да забогатее, независимо откъде идва. В последните години обаче американците от средната класа са под все по-голям натиск. Финансовата криза ги засегна тежко, посочва Робърт Франк, професор по мениджмънт и икономика в университета Корнел.

"Някога имахме жизнена средна класа. Тя беше опората на търсенето в икономиката. Сега средната класа е обременена с дългове", посочва той. Според него глобализацията е направила забогатяването по-трудно за американците и това е довело до огромни разлики в доходите.

"От 70-те години на 20 век ръстът на доходите е основно за тези, които са на върха на стълбата на благосъстоянието", посочва Франк.

В опит да поддържа по-висок стандарт средната класа е спряла да спестява и е затъвала все повече в дългове, в резултат на което пък много семейства са останали без жилищата си или са обявили фалит.

Бедните „изостават“

От другата страна на света, Индонезия има динамична икономика и растяща средна класа. От свалянето от власт на президента Мохамед Сухарто през 13 години Индонезия се превърна в най-голямата икономика в Югоизточна Азия, като през 2010 г. растежът на БВП беше над 6%.

В същото време обаче, по оценки на експерти, голяма част от бедните, които представляват близо 60% от населението на Индонезия, „изостават“ от тази тенденция. Бедността намалява съвсем леко, докато богатите стават все по-богати, посочва Антон Гунаван, икономист към Bank Danamon.

Разликата ще намалее

Правителството обаче е убедено, че разликата между бедните и богатите ще се свие. Министърът на търговията Мари Пангесту посочва, че държавата работи по голям брой програми за справяне с неравенството и това наистина е приоритет.

Подобряването на образованието ще допринесе за благосъстоянието на населението, смята от своя страна Андрю Сантосо, собственик на бар в столицата Джакарта и част от новата средна класа. Въпреки че вижда големите разлики межуд бедни и богати в страната, той не се чувства виновен за по-доброто си положение в обществото, защото е работил за постигането му.

Възможности

Индия е известна с кастовата си система, която традиционно представлява бариера за социалното и икономическо развитие. Увеличаващата се урбанизация и бързият икономически растеж обаче разбиват системата и все повече индийци преминават към средната класа.

По оценки на Националния съвет за проучвания на приложната икономика средната класа в Индия ще се увеличи с 63% през следващите пет години, като до 2015 в страната ще има 53 млн. домакинства, които ще се числят към средната класа.

Това е голяма възможност за бизнеса, който все повече насочва маркетинга си към този растящ пазар. Производители на луксозни стоки, които традиционно работят за износ, сега посочват, че вътрешният им пазар все повече расте.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:35 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 0
kosuma
преди 13 години
Поредната *** .Ако Щатите решат ще ги удават в чаша вода.Всичко е контролирано.Никой неможе да стане по-богат от Чичо Сам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
mapto
преди 13 години
Надявам се на всички е ясно, че средна класа и тоталитарно управление са несъвместими понятия. Това се вижда както от историята на Европа, така и от настоящето на Русия и Китай. Просто материалното израстване води след себе си поне частично духовно израстване (дори да е заради йерархията на потребностите на Маслоу), което предопределя изискване на определени граждански свободи, като например върховенство на закона (дефицитно в Русия) и свободен достъп до информация (дефицитен в Китай).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
Boris Denchev
преди 13 години
С отваряне на възможностите за частна инициатива китайците имат най-благоприятни условия да развият истинска средна класа. Съпоставени с Индия, Русия и Бразилия, имам предвид.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още