fallback

Мобиус: На хоризонта се появява нова криза

Причините за сегашната криза не са отстранени, което означава, че тя може и да се повтори, убеден е инвеститорът

11:34 | 30.05.11 г. 4
Автор - снимка
Създател

Инвеститорът Марк Мобиус е на мнение, че на хоризонта се задава нова финансова криза, тъй като причините за току-що отминалата не са разрешени, пише Bloomberg.

Общата стойност на деривативните инструменти по света надхвърля глобалния брутен вътрешен продукт (БВП) и това вещае волатилност и кризи на фондовите пазари, каза изпълнителният директор на Templeton Asset Management пред журналисти днес в Токио.

„По-големи ли са банките отпреди? Да. Пазарът на деривативни инструменти регулиран ли е? Не. Пазарът на деривативни инструменти продължава ли да расте? Да“, посочва Мобиус.

Една от причините за глобалната финансова криза преди 3 години се оказа широкото разпространение на деривативни инструменти, обвързани с ипотечния пазар в САЩ.

Дервивативите станаха причина и за фалита на  Lehman Brothers през септември 2008 г.

За 6-те месеца след колапса на Lehman индексът MSCI World на Morgan Stanley Capital International  се понижи с 38%. Последвалата кредитна криза принуди централните банки по света да подпомогнат финансовата система чрез вливане на ликвидност, за да насърчат кредитирането.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:18 | 07.09.22 г.
fallback