IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мобиус: На хоризонта се появява нова криза

Причините за сегашната криза не са отстранени, което означава, че тя може и да се повтори, убеден е инвеститорът

11:34 | 30.05.11 г. 4
Автор - снимка
Създател
Мобиус: На хоризонта се появява нова криза

Инвеститорът Марк Мобиус е на мнение, че на хоризонта се задава нова финансова криза, тъй като причините за току-що отминалата не са разрешени, пише Bloomberg.

Общата стойност на деривативните инструменти по света надхвърля глобалния брутен вътрешен продукт (БВП) и това вещае волатилност и кризи на фондовите пазари, каза изпълнителният директор на Templeton Asset Management пред журналисти днес в Токио.


„По-големи ли са банките отпреди? Да. Пазарът на деривативни инструменти регулиран ли е? Не. Пазарът на деривативни инструменти продължава ли да расте? Да“, посочва Мобиус.

Една от причините за глобалната финансова криза преди 3 години се оказа широкото разпространение на деривативни инструменти, обвързани с ипотечния пазар в САЩ.

Дервивативите станаха причина и за фалита на  Lehman Brothers през септември 2008 г.

За 6-те месеца след колапса на Lehman индексът MSCI World на Morgan Stanley Capital International  се понижи с 38%. Последвалата кредитна криза принуди централните банки по света да подпомогнат финансовата система чрез вливане на ликвидност, за да насърчат кредитирането.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:18 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
Иван Митев
преди 12 години
Кризата е една и съща, но с различни етапи.Причина за кризата е продължаване на "Грешката на Джон Лоу".Грешка на Джон Лоу означава По инициатива на Джон Лоу създадена грешка ползване на Незлатни пари, при запазен начин на държавно финансово управление от време със Златни пари.При наличие на "Грешката на Джон Лоу" се попада в "Капана на парите"."Капан на парите означава: Капан е ползване на Незлатни пари, при условия на запазен начин на държавно финансово управление от време със "Златни пари", защото се подсигурява развитие на диспропорции и криза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
4ubaka
преди 12 години
явно плашивия *** е продал мамалигарските шитовене ми се рови, но си спомням когато купуваше как агитираше за "дългогодишен" бичи тренд, е те така се правииначе е прав
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
stoian777
преди 12 години
Ха добър Ви ден другари. Яяяяяяя елате у нази да видите какво значи криза бре. 20 и кусур години криза....таквоз чудо нема нийде посвета, а и у най големите и дебели учебници го нема това чудо кризата българска. Да ни е честита още много, много години ние си я заслужаваме напълно...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
Internet
преди 12 години
Интересно, значи ни трябва ликвидност на ръка и то по възможност в швейцарски франкове и злато only
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още