IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Марк Мобиус: Ситуацията в Европа не изглежда добре

Надявам се лидерите в региона да осъзнаят, че икономическият растеж е единственият начин за изплащане на дълговете, казва шефът на Templeton

10:25 | 16.05.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Марк Мобиус: Ситуацията в Европа не изглежда добре

Цените на суровините са във възходящ тренд въпреки големите спадове в последните дни и ще нарастват в долари в дългосрочен план, а ситуацията в Европа не изглежда добре, е заявил за CNBC Марк Мобиус, изпълнителен директор на Templeton Emerging Markets Group.

“Дългосрочният тренд при суровините зависи от съотношението търсене/предлагане. Винаги съм казвал, че ще има колебания в цените - понякога до 20%. Няма съмнение, че в дългосрочен план те ще поскъпват в доларово изражение, но силата на долара ще ограничи ръста им“, казва Мобиус.

„Тенденцията като цяло определено е нагоре, в която и да е валута. Разбира се, развиващите се икономики се възползват от по-силните си валути и поскъпването на суровините не се усеща както в САЩ“, добавя той.

По отношение на Европа Мобиус е загрижен, че Гърция може да спре да обслужва дълговете си, което би могло да се пренесе и при други периферни икономики от еврозоната като Ирландия и Португалия.

„Положението не е добро. За съжаление лекарството, което се прилага е същото, което бе използвано по време на азиатската криза, а то, както знаем, не помогна“, отбелязва Мобиус.

„Икономическият растеж е единственият начин за изплащане на дълговете, така че се надявам ЕЦБ и лидерите от региона да осъзнаят това“, посочва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Иван Митев
преди 13 години
Решението на проблема Как да се спре днешната криза в САЩ? е толкова просто, че мнозина, които се докосват до него си задават въпроса: Нима е възможно човечеството 295 години да допуска тази катастрофална държавна управленска грешка и едва сега да е открита и да е намерено полезно решение?.Да, развитието на кризата, поради конкретна никому ненужна държавна финансова грешка е реалност и това е детска болест на пазарна икономика, която трябва да бъде излекувана.Какви са реалностите:1) Фактите доказват, че през 1716 г. за първи път (по инициатива на Джон Лоу във Франция) е започнало ползване на Незлатни вместо Златни пари.2) Тогава през 1716 г. процесът е с недовършено преобразуване в държавно управление, защото не е съобразено, че качествата на Незлатните пари са различни спрямо тези на Златните и при ползване на Незлатни пари, за успешно развитие е необходимо да се прилага (спрямо времето със Златни пари) усъвършенстван начин на държавно финансово управление.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още