IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мобиус: Светът рискува депресия, ако валутните войни продължат

Повишаването на курса на валутата не е задължително лошо нещо за вносители на сурови материали, казва шефът на на Templeton Emerging Markets

10:43 | 08.10.10 г. 3
Автор - снимка
Създател
Мобиус: Светът рискува депресия, ако валутните войни продължат

На фона на ескалиращото напрежение около глобалната валутна война се чуха гласове за въвеждане на механизми за контрол на валутите. Подобна стъпка обаче би струвала скъпо на пазарите предупреждава Марк Мобиус, изпълнителен директор на Templeton Emerging Markets Group, цитиран от CNBC.

„Наистина може да изпаднем в глобална депресия“, казва Мобиус. Това може да се случи ако бъдат въведени механизми за контрол на валутите, търговски ограничения, а от там да се стигне и до търговски войни, допълва той.

Страховете от глобална валутна и търговска война са сред най-горещите теми обсъждани в МВФ и Световната банка. Страните от Г-7, които се срещат в петък, също се очаква да се фокусират върху това как да разсеят напрежението около валутните курсове.

Очакванията, че Федералният резерв на САЩ ще влее допълнителна ликвидност на пазарите вероятно ще отслаби долара и ще предизвика поскъпване на останалите валути.

„Мисля, че в основата на всичко това са проблемите между Китай и САЩ – ако те успеят да постигнат някакво споразумение, всичко ще се оправи“, посочва Мобиус.

Тази седмица шефът на МВФ Доминик Строс-Кан заяви, че Китай трябва да ускори повишаването на курса на юана, за да избегне създаването на предпоставки за нова криза „Ако искате да бъдете в центъра на системата... тогава трябва да поемете повече отговорност за нея“, казва Строс-Кан.

През юни Китай обеща да остави курса на юана да се повиши. От тогава обаче, този ръст е едва 2%. Повишаването на курса на валутата не е задължително лошо нещо за вносители на сурови материали, казва Мобиус. „Мисля, че Китай започва да разбира това“, допълва той.

Мобиус очаква постепенно повишаване на юана, тъй като това „определено ще има благотворен ефект върху Китай“.

„Китай се ориентира все повече и повече към вътрешния пазар. Значението на износа ще намалява, така че силната валута и разбира се превръщането на юана в една от основните обменни валути в света определено е в плановете им“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:00 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
абитуриент
преди 13 години
при положение ,че всички чакат печатницата да работи - дали няма да има изненади.........????!!!!!!......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
balkando
преди 13 години
Преди доста време го написах - почне ли един да обезценява валутата си за да постигне експортно предимство, ще последва ефекта на доминото. След като Китай е хванал за топките ФЕД, ЕЦБ, БЦБ и ЯЦБ и правителствата, ефекта на доминото е почти неизбежен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
Raz
преди 13 години
""Очакванията, че Федералният резерв на САЩ ще влее допълнителна ликвидност на пазарите вероятно ще отслаби долара ""Т.е. ще се печатат яко долари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още