IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стиглиц: Фед и ЕЦБ хвърлят света в хаос

Прекалено либералната монетарна политика на двете банки не помага на възстановяването на икономиката, смята нобеловият лауреат

10:11 | 06.10.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
Стиглиц: Фед и ЕЦБ хвърлят света в хаос

Прекалено либералната монетарна политика, която се осъществява от Федералния резерв на САЩ и Европейската централна банка по-скоро „хвърля света в хаос“, отколкото подпомага глобалното икономическо възстановяване, смята нобеловият лауреат по икономика Джоузеф Стиглиц, предава Ройтерс.

„Наводняването с ликвидност“, което се осъществява от Фед и ЕЦБ, предизвиква нестабилност на валутните пазари, а това принуждава страни като Япония и Бразилия да предприемат мерки за износителите си. През последните седмици това поведение на развитие страни бе определено като „валутна война“.

„Иронията се състои в това, че Фед създава цялата тази ликвидност с надеждата, че ще съживи американската икономика. Тя обаче не прави нищо за американската икономика, а създава хаос в останалата част от света. Политиката, която водят е доста странна“, смята Стиглиц.

Американският долар се е обезценил с 6,5 на сто срещу кошницата валути, известна като доларов индекс, от началото на септември. Повод за това дадоха спекулациите за нова програма за увеличаване на ликвидността във финансовата система, което кара инвеститорите да бягат от долара.

Този доларов поток предизвиква поскъпване на валутите в много развиващи се страни, каквато е например Бразилия. Японската йена също постигна рекордни за последните десетилетия нива спрямо долара в очакване на новите мерки на Фед.

В засегнатите страни „са необходими мерки“, с които да се отслабят местните валути, посочва Стиглиц. „Нормално е тези страни да кажат – не можем просто да оставим валутите ни да поскъпнат и да разрушим експорта си“, казва икономистът.

„Понижаването на лихвените проценти може да помогне малко, но няма да е достатъчно за преодоляването на проблемите, пред които са изправени САЩ и Европа. Необходими са фискални стимули“, категоричен е икономистът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
Mladshi ikonomist
преди 13 години
Напротив....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
jamiemirror
преди 13 години
Значи САЩ все пак успяха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още