fallback

ЕЦБ може да кредитира МВФ, който от своя страна да финансира еврозоната

Това е един от начините за заобикаляне на забраната за ЕЦБ да кредитира директно правителства, като идеята в момента се обсъжда, разкрива Ройтерс

08:00 | 18.11.11 г. 8

Представители на еврозоната и Международния валутен фонд обсъждат идеята Европейската централна банка да кредитира фонда, за да му осигури достатъчно ресурси за спасителни пакети за най-големите икономики в еврозоната, заявиха източници, цитирани от Ройтерс.

„Бяха проведени някои дискусии по този въпрос ... Това би могъл да бъде един от начините за заобикаляне на законовите ограничения, наложени на ЕЦБ“, заяви запознат с преговорите, пожелал анонимност. Според друг източник кредитирането на МВФ от ЕЦБ е било проучено.

Идеята се появява, след като нарастващата опасност от дълговата криза в еврозоната, която в момента заплашва да погълне Италия и дори Франция, отчая политиците, че ще успеят да включат ЕЦБ с неограничените ѝ ресурси на централна банка в спасителните усилия, за да осигури време за реформи на националните правителства.

Анализатори твърдят, че единствено ЕЦБ в момента предлага достойна за доверие гаранция за пазарите, тъй като плановете за увеличаване средствата в Европейския инструмент за финансова стабилност (ЕИФС) до 1 трлн. евро не изглеждат особено вероятни, а ако все пак това се случи, сумата няма да бъде достатъчна за целта.

Законодателството на Европейския съюз обаче забранява на ЕЦБ да осигурява кредити за националните правителства. От банката многократно заявяваха, че тя няма да се превръща в кредитор от последна инстанция за правителствата от еврозоната, които първо най-напред да променят политиките си, създали огромен публичен дълг и забавен ръст.

Франция откровено призова ЕЦБ да се ангажира по-пряко, издавайки банков лиценз на ЕИФС, което ще му позволи да се рефинансира чрез операциите за осигуряване на ликвидност от страна на ЕЦБ. Германия все още се противопоставя яростно на подобна идея, опасявайки се, че тя би довела до финансиране на националните дефицити, застрашавайки независимостта на ЕЦБ и в крайна сметка довеждайки до по-висока инфлация, която би направила всички граждани на ЕС по-бедни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:54 | 13.09.22 г.
fallback