IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Исландия погаси предсрочно част от дълга си към МВФ

Настоящите плащания е трябвало да бъдат направени през 2013 и 2014 г., а страната е върнала вече почти половината от сумата за периода 2012-2016 г.

12:35 | 23.06.12 г. 2
Исландия погаси предсрочно част от дълга си към МВФ

Исландия, чиято икономика се възстановява бързо след краха от 2008 г., погаси предсрочно част от кредита, отпуснат ѝ от Международния валутен фонд, съобщиха от пресслужбата на финансовата организация, цитирани от ИТАР-ТАСС.

Сумата е на стойност приблизително 448 млн. долара и представлява почти една четвърт от предоставените от МВФ 2,1 млрд. долара за излизане на страната от кризата.

Заедно с плащанията, извършени през март, вече е са погасени 987 млн. долара, или почти половината от отпуснатите средства.

От МВФ отбелязаха, че според първоначалния график „плащанията бяха планирани за 2013 и 2014 г.“.

Цялата програма за погасяване на заема е разчетена за периода 2012-2016 г.

За мнозина експерти бързото възстановяване на исландската икономика се оказа неочаквано. То се дължи най-вече на развитието на износа, туризма и на увеличаването на вътрешното потребление.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
supertrader
преди 11 години
Нищо не връщат и няма и да върнат никога , банките им си бяха пирамиди и фалираха като частни финансови институции , парите които откраднаха сега ще се затъркалят в Исландия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
hidko
преди 11 години
Неочаквано било възстановяването! За задръстените мозъци и свикналите да цуцкат бюрократи е неочаквано ама хората се стегнаха, направиха необходимото и сега идват резултатите. След това ще си върнат и парите на частните инвеститори, ще им се извинят (или не) и ще продължат с развитието си. Ние пък,за разлика от тях, ще продължим да чертаем планове, да свикваме експертни групи, комисии и т.н., и ще се залъгваме, че правим нещо :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още