IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайски инвеститор може да наеме 0,3% от територията на Исландия

Масивът е с площ от над 306 кв. км и може да бъде нает за 99 години

14:28 | 07.05.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Китайски инвеститор може да наеме 0,3% от територията на Исландия

Китайският милиардер Хуан Нубо не се отказва от плановете си за развитие на мащабен туристически комплекс в Исландия.

Миналата година Нубо направи опит да придобие обширна територия на северното крайбрежие на страната за около 1 млрд. исландски крони (близо 9 млн. долара).

Правителството обаче отказа сделката поради опасения толкова голяма част от поземлената територия на страната да попадне в чужди ръце.

Масивът е с площ от 120 кв. мили (над 306 кв. км), което е приблизително 0,3% от територията на Исландия.

По данни на Washington Post сега бизнесменът е близо до споразумение да наеме въпросната земя, за да реализира инвестиционните си планове.

Компанията на Нубо Zhongkun Group е получила начално одобрение от страна на исландското правителство, като договорът може да бъде сключен в средата на идния месец.

„Не можем да коментираме подробности, тъй като все още не е официално, но смятаме, че е много вероятно да се споразумеем по този начин“, коментира говорителят на компания Яо Чън.

Плановете на компанията са да развият голям туристически комплекс с хотели, паркове, състезателни писти и други развлекателни съоръжения.

Земята може да бъде наета за период от 99 години.

Някои виждат в проекта на Нубо шанс за спасение за Исландия, чиято икономика все още се бори с ефектите от финансовата криза от 2008 г., когато банковата ѝ система се срина, пише изданието.

Територията включва обширни пасища, както и планина в близост до тях. От компанията уточняват, че се интересуват главно от пасищата, но от правителството са казали, че планината върви в комплект с тях и не може да се наемат поотделно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:33 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
aikmana
преди 11 години
От компанията уточняват, че се интересуват главно от пасищата, но от правителството са казали, че планината върви в комплект с тях и не може да се наемат поотделно. :) :) :) :) :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още