IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите все още възприемат банките като рискови активи

Пет години след началото на кризата банковите инвеститори имат съмнения дали големите банки са способни да контролират риска

10:55 | 17.07.12 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Инвеститорите все още възприемат банките като рискови активи

Инвеститорите смятат, че големите банки са също толкова рискови, колкото бяха в началото на кризата преди пет години и вероятно ще продължат да ги възприемат по този начин, се посочва в доклад на Moody's Analytics, цитиран от Ройтерс.

„Рисковите премии по банковия дълг в САЩ и Европа е малко вероятно някога да се върнат на предишните им нива“, пише в документа.

За големите европейски и американски банки разходите по застраховките за защита от фалит все още са 20 пъти по-високи, отколкото бяха през юли 2007 г., преди провала на два от хедж фондовете на Bear Stearns.

Един от основните рискове, който отблъсква банковите инвеститори, е свързан с опитите на правителствата да накарат кредиторите на финансовите институции да поемат повече загуби при евентуален фалит.

Регулаторните органи и законодателите освен това обсъждат отделянето на високорисковите дейности на банките.

След като започна финансовата криза, прозрачността и точността на финансовите отчети на банките бяха подложени под въпрос от регулаторите, което доведе до провеждане на редица стрес тестове, отбелязва агенцията.

И в Европа, и в САЩ имаше банки, които не преминаха тестовете, което породи съмнения дали банковият сектор е достатъчно силен, за да изпълни новите капиталови планове.

Допълнителни съмнения у инвеститорите породи и признанието на JPMorgan, че портфейлът й от кредитни деривати е съставен лошо. Това за пореден път повдигна въпроса дали големите банки са способни да контролират риска.

Страховете на инвеститорите са видими чрез цените на банковите акции. Подобрение не се очаква, въпреки че балансите на финансовите институции са в много по-добро състояние, а проблемните кредити поне в американските банки регистрират спад вече втора година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:46 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
stoiloff
преди 11 години
Банките засега не показват признаци на "банкерство" а само на лихварство! Банките би следвало да съдействат за задвижване на прогреса, за излизане от кризата , но алчноста на банкерите засега само спъва всичко! Ако се премахне понятието годишна лихва, а остане само лихва за целия период ще живнат нещата , ще бъдат по прозрачни и по-поносими! Риск поемайте дами и господа лихвари, риск! Не само предприемачите да поемат рискове! Четете Буров!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още