fallback

Бразилия променя икономическия курс с нови стимулиращи мерки

Планът включва приватизацията на пътища, жп линии и пристанища, а също така по-ниски енергийни разходи и стимули за индустрията

16:15 | 15.08.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Бразилският президент Дилма Русеф. Снимка: Ройтерс

Бразилското правителство е на път да стартира първата от серията мерки, които могат да влеят до 50 млрд. долара в местната икономика през следващите пет години, пише BBC. 

Първата част от плана, който трябва да бъде обявен днес, включва приватизацията на 14 хил. км пътища и жп линии. Тя ще бъде последвана скоро от приватизация на пристанища, както и от по-ниски разходи за енергия и стимули за индустрията.

Пакетът от мерки цели да подкрепи разочароващият икономически растеж, който се очаква да е под 2% тази година – най-слабият от 2009 г. и неколкократно под впечатляващите 7,5% през 2010 г.

Президентът на Бразилия Дилма Русеф е поканила 50 водещи местни бизнесмени в столицата на страната, където лично ще обяви новата стратегия. През май тя прие бизнесмените в президентския дворец, за да ги попита какво е необходимо за стимулиране на икономиката. Преди тези мерки Бразилия разчиташе главно на растящото вътрешно потребление, подпомогнато от кредитния ръст и увеличаващите се доходи на бедните, както и на инвестициите на държавните компании. Макар тази стратегия да помогна на страната да се превърне в шестата икономика в света през 2011 г., изпреварвайки Великобритания, правителството не успя да задържи високите темпове на растеж.

Слабият растеж напоследък се отдава основно на повишената задлъжнялост на населението и на глобалното икономическо забавяне, което намали търсенето на бразилски стоки. Според анализатори, също така, на растежа са повлияли и лошата инфраструктура и нарастващите трудови разходи. Сега правителството се стреми да засили ролята на частните инвеститори, които изгубиха позиции по време на управлението на предишния президент Луис Игнасио Лула да Силва (2003-2010 г.) Той посочи наследника си на поста Дилма Русеф, но тя се смята за твърд и прагматичен лидер по отношение на икономическата политика. „Правителството осъзна, че приватизацията е начин за поощряване на инвестициите“, коментира Фелипе Салто, икономист в Tendencias, водеща консултантска компания в Бразилия.  Концесиите се очаква да привлекат до 50 млрд. долара инвестициите през следващите пет години. Русеф също така се подготвя да намали цената на енергията за индустрията (с до 10%) чрез отмяната на някои федерални данъци.

„Без структурни промени те дори могат да генерират търсене и краткосрочен растеж, но също и да причинят по-висока инфлация“, предупреждава Салто. Според него стимулиращите мерки могат да осуетят и усилията за снижаване на публичния дълг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:48 | 12.09.22 г.
fallback