IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ: Има „сериозни предизвикателства“ при оформянето на спасителните пакети

От основно значение са ограниченията в правилата на еврозоната, посочват от финансовата институция

17:55 | 18.09.12 г.
Автор - снимка
Редактор
МВФ: Има „сериозни предизвикателства“ при оформянето на спасителните пакети

Международният валутен фонд призна, че е изправен пред „сериозни предизвикателства“ при оформянето на спасителните програми за бедстващите държави от еврозоната главно заради ограничения в правилата на валутния съюз, съобщи Ройтерс.

Анализатори и част от държавите-членки на МВФ са изразили опасения, че финансовата институция е направила компромис със строгите условия по спасителните си програми в Европа, където е част от „тройката“ международни кредитори на Гърция, Ирландия и Португалия.

Но предварителна оценка на МВФ е разкрила, че институцията всъщност е трябвало да въведе мащабни структурни ограничения за страните от еврозоната, където са необходими реформи на пазарите на труд и капитал, в сравнение с програмите, които реализира извън стария континент.

„Макар да е трудно да се прецени дали всички условия са били критични, нарастването на броя и обхвата на условията гарантират подробно проучване“, сочи преглед, анализиращ условията, приложени в 159 програми на МВФ през десетилетието до септември 2011 г.

От финансовата институция отбелязват, че мащабните реформи и огромните кредити за еврозоната са били необходими заради системния риск в региона като например разпространяването на дълговата криза към други държави.

МВФ обаче има нужда от развиване на по-добри инструменти за оценка на риска от разпространение, заяви Ранил Салгадо, ръководител на отдел в департамента за Стратегическа политика и прегледи във фонда. „Това е несъмнено важно, защото докато се увеличават нашите програми, които може да се отнасят до риск от разпространение, трябва да гарантираме справедливо отношение към всички страни“, каза Салгадо.

Условията за отпускане на заеми от страна на МВФ отдавна са болезнен момент за много правителства и местни социални общности и често водят до яростни протести в страни, където на тях се гледа като на извънредни и болезнени за бедните.

Много правителства са се оплаквали, че условията на МВФ не са приспособени за обстановката в страната и политическите ограничения и често се съсредоточават върху нереалистични крайни срокове. Те твърдят също, че условията ограничават възможността на страната ефективно да „припознае“ икономическите програми.

Прегледът на МВФ обаче разкрива, че общите условия, свързани с настоящите програми, работят добре при твърде малко макроикономически цели, приспособени към нуждите на страната и към осъзнаване на въздействието на програмите върху уязвимата част от населението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:23 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още