IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ одобри плановете за финансирането на Португалия

Планът за завръщането на страната на облигационните пазари догодина остава без промяна

11:40 | 14.09.12 г.
Автор - снимка
Редактор
МВФ одобри плановете за финансирането на Португалия

Надеждите на Португалия да се завърне на пазарите на държавни облигации догодина и да избегне необходимостта за втори спасителен финансов пакет бяха подкрепени от твърдото одобрение на плановете за финансирането на страната от Международния валутен фонд, съобщи британският вестник Financial Times.

Представителят на МВФ за Португалия Абебе Селасие заяви, че правителството на страната е представило пред международните кредитори убедителен план, „който ние одобряваме“, за да си върне достъпа до пазарите през септември 2013 г., каквато е настоящата прогноза според 3-годишната програма за преструктуриране.

Одобрението на МВФ идва в момент, когато разпаленото противопоставяне спрямо последния пакет с мерки за строги икономии на правителството започва да се разпространява в някои сектори от едрия бизнес, католическата църква и представители на партии, подкрепящи управляващата дясноцентристка коалиция.

Селасие подчерта, че в случай на увеличаване на пазарния натиск върху държавите от периферията на еврозоната европейските лидери „винаги са заявявали, че са готови да подкрепят Португалия за достъпа ѝ до пазарите“.

От МВФ очакват също Европейската централна банка „да играе много благотворна роля" в процеса на връщане на Португалия към пазарите, след като обяви план за подпомагане на страдащите икономики в еврозоната чрез изкупуване на държавни облигации. „Гледам на това като на един от най-важните тестове за европейската солидарност“, посочи Селасие.

„Португалците осъществяват програмата за преструктуриране непоколебимо и тя вече донесе някои заслужаващи доверие резултати“, добави той.

МВФ, който изисква финансова гаранция за 12 месеца напред, за да продължи да отпуска финансиране на подпомаганите държави, се очаква да одобри следващия транш от 1,5 млрд. евро за Португалия през октомври.

Още един транш на стойност 2,8 млрд. евро трябва да бъде одобрен от Европейския съюз, след като представители на тройката международни кредитори (ЕС, МВФ и ЕЦБ) приключиха през тази седмица петия си тримесечен преглед по напредъка на Португалия по програмата за преструктуриране и обявиха, че тя се реализира „до голяма степен според плана“.

Кредиторите се съгласиха да облекчат бюджетните цели, поставени в програмата, предоставяйки на Португалия още една година спрямо първоначалните договорености за свеждане на бюджетния дефицит до 3% от брутния вътрешен продукт на страната. Португалското правителство пък не поиска допълнително финансиране или отсрочка в плащането на кредитите.

Европейският комисар по финансовите и валутните въпроси Оли Рен заяви, че фактът, че страната очаква да успее да покрие каквито и да било допълнителни финансови нужди, възникнали заради новия график, е „допълнително доказателство за нарасналата кредитоспособност на Португалия“. Според Селасие нуждите от допълнително финансиране са „ограничени и управляеми“.

Последна актуализация: 05:15 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още