IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарите оценяват фискалните реформи в Португалия

Кредитните суапове за защита от фалит по португалските ДЦК паднаха до 725 базисни пункта от 1515 пункта през януари и 1237 пункта през май

17:40 | 16.08.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Премиерът на Португалия Педру Пасош Коельо.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Премиерът на Португалия Педру Пасош Коельо. Снимка: Ройтерс

Фискалните реформи в Португалия връщат доверието на инвеститорите въпреки тежестта на бюджетните икономии, пише Bloomberg.

Кредитните суапове за защита от фалит (CDS) по португалските облигации паднаха до 725 базисни пункта от 1515 пункта през януари и 1237 пункта през май. През последния месец застраховката на португалския дълг е поевтиняла повече отколкото тази по облигациите, на която и да е друга страна с изключение на Ирландия.

Данните означават, че вероятността Португалия да фалира е паднала до 46% от 73%, тъй като оптимизмът за успеха на бюджетните икономии се оказва по-осезаем от опасенията за задълбочаващата се рецесия и повишаващата се безработица.

Правителството в Лисабон се опитва да изпълни условията по договорения спасителен план на стойност 78 млрд. евро и да се върне на облигационните пазари догодина.

„Португалия служи за пример в прилагането на европейските спасителни програми“, казва Ариф Хюсеин, директор на AllianceBernstein Ltd.

„Реформите, освен ако нещо не се обърка страшно много, винаги водят до краткосрочна рецесия. Впоследствие обаче те осигуряват стабилен фундамент за ускорен растеж“, допълва той.

Инвеститорите изкупуват облигации и елиминират късите си позиции спрямо португалския дълг. В настоящия момент кредитните суапове за защита от фалит защитават най-малкото количество португалски ДЦК от 2009 г., когато  Bloomberg започна да събира данни от Depository Trust & Clearing Corp.

Към 10 август от фалит са били застраховани португалски облигации за 4,5 млрд. долара, докато през януари 2010 г. са били застраховани ДЦК за 9,6 млрд. долара.

Днес доходността по 10-годишните португалски ДЦК се понижи до 9,88% от рекордните 18,29%, достигнати на 31 юли. Доходността по испанските правителствени облигации със сходен матуритет е 6,68%, докато тази по еквивалентните германски бонове – 1,55%.

Лихвата по 9-годишните ирландски ДЦК е 6,06%.

За периода март-юни брутният вътрешен продукт (БВП) на Португалия се понижи за 7-мо поредно тримесечие, отбелязвайки спад от 1,2% спрямо първото тримесечие. В края на периода безработицата в страната достигна рекордните 15%.

Лисабон, чийто дълг възлиза на 173 млрд. евро, иска да свие бюджетния си дефицит до 4,5% през тази година и 3% през 2013 г.

Рискове съществуват и завръщането на Португалия към облигационния пазар през следващата година ще е „прибързано“, коментира Жил Мое, икономист на Deutsche Bank AG в Лондон. Правителството обаче е направило „повече от достатъчно, за да оправдае удължаването на подкрепата от страна на ЕС“.

Кредитните суапове за защита от фалит на Ирландия се търгуват около 449,5 базисни пункта – най-ниското ниво от близо две години. През юли 2011 г. ирландските CDS достигнаха 1181 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:48 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още