IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Португалия планира нови мерки за икономии

Спекулациите за допълнителни данъчни увеличения от последните дни бяха категорично опровергани

22:32 | 07.09.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Магазин в центъра на Лисабон. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Магазин в центъра на Лисабон. Снимка: Ройтерс

Правителството на силно задлъжнялата Португалия е решило според репортажи в медиите да предприеме нови действия за подобряване на публичните финанси. Португалският премиер Педро Пасуш Коельо може да обяви мерките тази вечер или утре в Лисабон, съобщи икономическият вестник Jornal de Negocios, позовавайки се на правителствени източници.

Само преди два дни Пасуш Коельо имаше среща с представителите на тройката кредитори от Европейския съюз, Европейската централна банка (ЕЦБ) и Международния валутен фонд (МВФ) и за първи път призна за спорната възможност за нови данъчни увеличения.

Португалия, която от 2011 г. зависи от международното финансово подпомагане, досега се считаше за отличник по отношение на консолидирането на публичните финанси. Но преди две седмици министерството на финансите призна, че поради спада в данъчните приходи в резултат на рецесията през 2012 г. целите за бюджетен дефицит от 4,5% от брутния вътрешен продукт няма да бъдат достигнати без допълнителни мерки за строги икономии.

Възможността за допълнителни данъчни увеличения беше изключена категорично през миналите дни от коалиционния партньор на Социалдемократическата партия (СДП) на Пасуш Коельо, Демократичен и социален център (CDS). И силното опозиционно движение, Социалистическата партия, обяви тази седмица, че няма да подкрепи нови увеличения на данъците.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:47 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още