IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Moody’s: Преструктурирането на европейските икономики е половинчато

Дисбалансите, които причиниха дълговата криза, все още са налице и по тази причина структурните реформи трябва да продължат

11:28 | 21.08.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Moody’s: Преструктурирането на европейските икономики е половинчато

В най-добрия случай страните от периферията на еврозоната са приключили преструктурирането на икономиките си наполовина, разкрива доклад на Moody’s Investors Service, цитиран от Bloomberg.

Икономическите дисбаланси, които причиниха дълговата криза, все още са налице и поради тази причина структурните реформи трябва да продължат, се казва още в анализа на рейтинговата агенция.

„Корекциите, както в периферията, така и в ядрото на еврозоната, в отделни случаи са чувствителни“, се казва в публикувания днес доклада на агенцията. „Процесът обаче в най-добрия случай е приключил наполовина“.

Политиците от засегнатите периферни страни се опитват да преструктурират икономиките си, за да генерират растежа, който им е необходим, за да изплатят дълговете си. Европейският съюз (ЕС) и Международния валутен фонд (МВФ) предложиха подкрепа на Гърция, Ирландия, Португалия и Испания за най-малко 393 млрд. евро.

Moody’s отчита известен прогрес що се отнася до търговските баланси и конкурентоспособността на труда, но подчертава, че правителствата не могат да си позволят да забавят реформите. В доклада не се споменават кредитни рейтинги на отделни страни.

„Кризите, които Швеция и Финландия преживяха в началото на 90-те години, ни учат, че решението на проблема с дисбалансите, причинени в повечето случаи от кредитни балони в частния сектор, може да отнеме още няколко години“, се казва в доклада на Moody’s. „Структурните реформи са от ключово значение за постигането на устойчив резултат“.

От началото на кризата цената на труда в Испания се е понижилa с 5,9%, в Гърция - със 7,8%, а в Ирландия - с 13,7%. Това подпомага износа и икономическия растеж в момент, когато правителствата се опитват да прилагат бюджетни икономии.

До момента Италия не успява да понижи търговския си дефицит чрез корекция в цената на труда или по-висока конкурентоспособност.

„Повишаването на конкурентоспособността на страните от периферията на еврозоната се дължи главно на подобрената ефективност следствие на факта, че заетостта намалява по-бързо от нивата на производство“, се посочва в анализа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:43 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
stoiloff
преди 11 години
Явно и МУдис не разбират от икономика! Изобщо финансистите и икономистите, а пък за банкерите да не говорим. Уважаеми дами и господа, наричащи себе си икономисти ,финансисти и банкери, общо взето паразитиращи върху гърбовете на населението, когато една машина е натоварена и се задъхва за да изкачи един връх по пътя си, тя се нуждае от повече мощност, да мине на по ниска предавка. Иначе казано за да разберат ***, по-ниски лихви и цени, стимули на икономиките, гратисни периоди без данъци. Какво очаквате ако затвори и последното предприятие и фирмичка? Ами революция! И ще бъдете анатемосани. А народа когато е гладен е склонен и на канибализъм! Не си мислете че армии ще Ви опазят! Храната няма да я има а войниците и те са хора и семействата им! Изхода за Вас ще остане робовладелски строй, към който света неусетно върви.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още