IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ одобри плановете за финансирането на Португалия

Планът за завръщането на страната на облигационните пазари догодина остава без промяна

11:40 | 14.09.12 г.
Автор - снимка
Редактор
МВФ одобри плановете за финансирането на Португалия

Резкият спад в доходността по португалските държавни облигации през последните месеци е пореден „знак, че корекционната програма е спечелила доверието на пазарите“, изтъкна той. Доходността по базовите 10-годишни португалски облигации се понижи до почти 8% - най-ниското ниво от март 2011 г., като малко по-късно страната поиска спасителна помощ, и е доста под върха от 17%, достигнат през януари.

Португалия планира да предприеме няколко „важни и заслужаващи доверие стъпки“, за да улесни достъпа си до облигационните пазари, обяви Селасие.

„Никога не сме смятали, че това е прост двустепенен процес, при който се прехвърляте от нулев към пълен достъп до облигационните пазари за една нощ“, подчерта той. „Това е постепенен процес и той вече е започнал с удължаването на матуритетите по португалските държавни облигации. Съкровищните бонове също набират повече средства. Очаква се това да продължи и ние виждаме, че се развива много добре“, добави представителят на МВФ.

По думите му решението да бъде предоставена още една година на страната, за да постигне целта за бюджетния дефицит, отразява усилието „да бъде подкрепен политическият консенсус, който до момента преобладаваше в Португалия.

„При всичките ни обсъждания с опозиционните партии, профсъюзите, асоциациите на работодатели и останалите социални партньори, един от постоянно появяващите се въпроси бе за желанието за удължен график, в който да бъдат осъществени корекциите“, обясни той.

Анализатори се опасяват, че политическият консенсус в Португалия може да бъде разтърсен от нарастващата съпротива срещу новите мерки на строги икономии и особено от плана за увеличаване догодина на вноските за социални осигуровки от работещите от 11% от доходите им до 18%, докато вноската на работодателите бъде намалена от 23,75% до 18%.

Правителството одобри мярката, която ще се отнася за заетите както в публичния, така и в частния сектор, след като конституционният съд на страната постанови, че останалите предложения, при които бе засегнат само публичният сектор, са дискриминационни.

Селасие смята, че понижаването на разходите за труд в португалските компании е „форма на финансова девалвация“, която ще подкрепи заетостта, облекчавайки фирмите по отношение на инвестициите и на създаването на нови работни места. Тя ще постави под натиск и цените и ще помогне за повишаване на конкурентоспособността на португалския износ, отбеляза той.

Напълно подкрепяна от ЕС, МВФ и ЕЦБ, „това бе една от обсъжданите идеи и всички анализираха практическата ѝ обоснованост, използвайки симулационни модели“, обясни представителят на МВФ. Ще бъдат осъществени и мерки, които да облекчат тежкото въздействие на по-ниското заплащане, добави той.

Португалия вече осъществи значително ппреструктуриране „по-бързо, отколкото предвиждахме“, категоричен е Селасие. За две години и половина дефицитът по текущата сметка е намалял от около 10% от БВП до 3% от БВП. Около 60% от поставеното като цел понижение на първичния структурен дефицит (без плащанията по лихви) вече е постигнато.

Но бързото преориентиране на производството към износ доведе до спад в данъчните приходи, тъй като износът е обект на занижено данъчно облагане. „Смятаме, че има смисъл да бъдат ревизирани бюджетните цели, за да бъде отразена тази промяна в структурата на икономиката“, поясни Селасие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:15 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още