IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стратегия "Ал Капоне" може да нанесе фатален удар на сомалийските пирати

С набезите си през 2010 г. сомалийските пирати са причинили загуби на световната икономика за над 12 млрд. долара

14:46 | 27.10.12 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Пиратска лодка малко преди да бъде заловена от германската фрегата &#39;Хамбург&#39;, 15 август 2011 г. Снимка: Ройтерс</p>

Пиратска лодка малко преди да бъде заловена от германската фрегата 'Хамбург', 15 август 2011 г. Снимка: Ройтерс

Стратегия "Ал Капоне" може да нанесе финален удар на сомалийските пирати, пише британският Daily Telegraph, като цитира Томас Кели, експерт на американския Държавен департамент по борбата с тероризма.

Пред изданието Кели припомня, че зад дейността на сомалийските пирати стоят 12 богаташи - сомалийски вариант на мафиота Ал Капоне.

Кели посочва, че Ал Капоне беше "ликвидиран", като беше вкаран в затвора за данъчни измами. Тази стратегия може да се приложи и срещу 12-та босове на бизнеса на сомалийските пирати. С международна подкрепа тези хора могат да бъдат изправени на съд още в идните години, посочва експертът.

"Трябва да действаме срещу онези, които купуват корабите и оръжията за пиратските набези и които после перат парите от откупите в Африка и на други места", казва Кели.

Пиратството се превърна в най-големия бизнес за Сомалия. По официални данни с набезите си през 2010 г. сомалийските пирати са причинили загуби на световната икономика за над 12 млрд. долара.

Данните на Световната морска организация показват обаче, че през настоящата година набезите на пиратите са намалели доста. Само 70 атаки е имало през първите месеци на 2012 г., което е със 75% по-малко в сравнение със същия период на 2011 г.

Според Томас Кели причината са патрулните мисии срещу пиратите на американски, европейски и азиатски кораби, както и присъствието на въоръжени охранители на четири пети от контейнеровозите и танкерите, плаващи из зоната за действие на сомалийските пирати.

Около 1000 сомалийски пирати се намират в затворите на 20 страни по света в резултат на обединените усилия на международната общност, посочва британският вестник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:58 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
nobel
преди 11 години
Тези сомалийски пирати с 5 счупени рибарски лодки държат в шах вече десетилетия цялата световна отбранителна мощ, барабар със спътниците, Самолетоносачите, ядрените подводници, морските пехотинци, стратегичиските бомбардировачи и разузнавателните управления. А явно, че и босовете им си държат парите в савсем нормални банки и най-вероятно въобще не се крият от никого. Разбира се има един начин да бъдат обезвредени, но трябва в Сомалия да бъде намерен петрол. Те тогава ще бъде "майка им жална" на сомалийските пирати.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
0pk
преди 11 години
Tе си имат държава, кой ще ги осъди за неплащане на данъци :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още