fallback

Spiegel: ЕЦБ и МВФ предлагат ново преструктуриране на гръцкия дълг

Обмисля се отписването на 50% от сумата по номинала, Германия е твърдо против

10:20 | 26.11.12 г. 16

Европейската централна банка и Международният валутен фонд предлагат да бъде извършено второ преструктуриране на гръцкия държавен дълг в рамките само на една година, съобщава германското списание Spiegel.

По данни на изданието допълнително отписване на 50% от номинала на дълга ще позволи той да бъде понижен до 70% от брутния вътрешен продукт на Гърция до 2020 г., докато в момента прогнозите са тогава той да достига 144% от БВП.

През настоящата година балканската държава извоюва отписване на около 100 млрд. евро по задълженията си към частните кредитори. Това обаче не помогна за пресичане на нарастването на дълга спрямо стремително свиващата се икономика.

В момента лъвският пай от задълженията на страната, които са на обща стойност около 300 млрд. евро, е притежание на държави от еврозоната, ЕЦБ и МВФ.

Според Spiegel обаче Германия, която е основният донор по програмата за кредитиране на Гърция, се обявява против подобно преструктуриране. Това може да доведе до поредно безплодно заседание на финансовите министри на държавите-членки на еврозоната (т. нар. Еврогрупа), което ще се проведе днес, посочват от германското издание.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:53 | 09.09.22 г.
fallback