IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ел Ериан: Европа трябва да се вслуша в МВФ за Гърция

Гърция спешно се нуждае от мащабно преструктуриране на държания от европейските институции дълг, изтъква директорът на Pimco

16:00 | 21.11.12 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Мохамед Ел Ериан, изпълнителен директор на Pacific Investment Management Company LLC. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Мохамед Ел Ериан, изпълнителен директор на Pacific Investment Management Company LLC. Снимка: Ройтерс

Въпреки смелата публична позиция на Международния валутен фонд (МВФ) европейските политици отново не успяха да се справят с ключовия проблем за устойчивостта на гръцкия дълг, пише Мохамед Ел Ериан, изпълнителен директор на най-големия облигационен фонд в света - Pacific Investment Management Company LLC, в коментар за Financial Times.

Ако това продължава, политиците ще подкопаят новия спасителен план за страната и отново ще изгубят доверието, както на инвеститорите, така и на собствените си граждани. Освен това спасителният план няма да постигне нищо повече от това да купи няколко месеца за преживяващото дълбока криза гръцко общество.

Историята на гръцките проблеми е добре документирана. Години на лошо икономическо управление рязко понижиха конкурентоспособността на страната, което е очевидно от раздутия публичен сектор, прекомерните дългове и изправените на ръба на фалита местни банки.

Политическите и социални измерения на кризата също будят опасения. За разлика от други дългови кризи (в Южна Корея през 1998 г., Бразилия през 2002 г. - 2003 г., Исландия през 2008 г. - 2009 г. и Ирландия през последните 3 години) в условията на настоящата криза гръцките граждани продължават да протестират, отказвайки съпричастност към случващото се.

Последният спасителен пакет има за цел да реши ситуацията като инжектира допълнителни средства в гръцката икономика, която на практика не разполага с работещ капитал. Идеята е временната финансова подкрепа, съчетана с мерки за понижаване на бюджетния дефицит, да осигури възможност за рекапитализиране на банките и провеждането на насърчаващи растежа структурни реформи.

Въпреки добрите намерения този спасителен план няма да проработи, ако на Гърция не й бъде разрешено отново да преструктурира дълговете си. Ако това не бъде направено, Гърция ще затъва все по-надълбоко в продължаващата вече четвърта година рецесия.

Младежката безработица в страната, която вече надхвърля 50%, ще се увеличи още повече, а социалната тежест ще се окаже особено непосилна за най-бедните слоеве от населението.

През последните седмици се чуха предложния за нов кръг преструктуриране на държаните от частните кредитори гръцки дългове. Проблемът обаче вече не е в частния гръцки дълг.

Сега огромният гръцки дълг е главно в ръцете на европейски правителства, институции и МВФ. Всичко, на което Европа е готова за момента обаче, е да разсрочи матуритета и да понижи лихвите.

Ето защо позицията на МВФ е прaвилна. Гърция спешно се нуждае от мащабно преструктуриране на държания от европейските институции дълг, изтъква Ел Ериан.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 1
Pyramid
преди 11 години
- Тъкмо, ще сринат еврото поне с едни 10-15%. При това, по-естествен повод от фалита на Гърция за пред света няма...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
Pyramid
преди 11 години
Май баМките-кредиторки на работните гръцки хайлази се нуждаят от едно голямо отписване, да им дойде акълът дали после ще наливат в каци без дъно...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
Боян
преди 11 години
Ех колко е хубаво да се *** на гърба на всички европейци, това всъщност е Гърция една дойна крава на разни фондове и фончета, страх ги е да не Европейците да резнат Гърция да се оправят и да излязат наяве в последствие схемите с които са източени стотици милярди от такива мошеници като този. Направо ще се насълзи за горките Гърци, да му завидиш за милостивото и състрадателно сърце.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още