IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ отстъпва от исканията си за дълга на Гърция

Фондът и европейците са все по-близо до компромисно решение за осигуряването на дългосрочна устойчивост на гръцкия дълг до 2020 г.

13:36 | 23.11.12 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
МВФ отстъпва от исканията си за дълга на Гърция

В спора за допълнителния милиарден кредит за раздираната от дълговата криза Гърция международните кредитори са постигнали сближаване на позициите си. Според правителствени източници от Атина, цитирани от Ройтерс, Международният валутен фонд (МВФ) и еврозоната постигат сближаване по важния въпрос за дълговите цели пред Гърция. Преди окончателното решение на спора обаче трябва да се реши въпросът за финансов недостиг от 10 млрд. евро. 

Високопоставен правителствен служител е заявил днес пред Ройтерс, че МВФ се е съгласил да разгледа гръцкия дълг като устойчив, ако през 2020 г. той е 124% от БВП, вместо предварително дефинираните 120% от брутния вътрешен продукт. Еврогрупата вече договори мерките за това, как дългът може да бъде намален до 130% от БВП до 2020 г. За да се стигне до целта от 124%, би трябвало да се намерят още 10 милиарда евро, казва източникът.

Като реакция сутринта еврото поскъпна до най-високото си ниво от три седмици насам и вече се котира за 1,2908 долара.

Същевременно друг запознат с преговорите източник съобщава, че МВФ вече приема съотношението на дълга от 124%. Въпреки това споменатият недостиг от 10 милиарда евро е твърде оптимистичен. Досега се очакваше съотношение на дълга от 144% към БВП за 2020 г. По какъв начин точно задълженията трябва да бъдат намалени, остава неясно.

Въпросът за това до каква степен гръцкият дълг може да се счита за устойчив, е един от основните спорни моменти между европейците и МВФ. Експертите на фонда насърчават и евентуално отписване на дълга от официалните кредитори, което обаче се отхвърля преди всичко от Германия. Федералният министър на финансите Волфганг Шойбле говори за юридически проблеми. Освен това евентуално отписване би било в тежест на данъкоплатците.

Осигуряването на дългосрочна устойчивост на дълга е предпоставка за това Гърция спешно да получи необходимите кредити от втория спасителен пакет на обща стойност от 130 милиарда евро. Следващия транш е от около 44 млрд. евро и се очаква да бъде преведен през декември.

На срещата си във вторник финансовите министри от Еврогрупата първоначално не успяха да се споразумеят за допълнителната помощ за Гърция. Друго заседание е насрочено за понеделник. Предвижда се куп от различни мерки - обратно изкупуване на облигации от частните кредитори на страната, 2-годишна отсрочка за постигането на договорените в замяна на спасителната програма цели, намаляване на лихвите и удължаване на срока за изплащане на спасителните заеми за страната. 

Всичко за Гърция четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:40 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
Или иначе казано, колкото повече внедряваме нови технологии - толкова по-малко ще е потреблението. Защото машините не си купуват люти пиперки, лосион за бръснене или най-новия модел смартфон. Като следствие от това самите машини също остават без работа - както вече се случва на много от тях. И кризата колкото повече се задълбочава - толкова повече се задълбочава и изход няма. Между другото процесът е описан много добре, многократно, от много хора, включително и от дядо Маркс. Има даже клипове в Ю тюб с живи участници в Great Depression, които казват, че заводите са си били в изправност, а земята не е била престанала да ражда. Но единствената поука от историята е, че не се учим от нея. Можем да се спънем 10 000 пъти в един и същи камък и това няма да ни попречи да се спънем в СЪЩИЯ камък за 10 001-и път.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
edimi
преди 11 години
Точно така! И това е едната от ОСНОВНИТЕ причини за ситуацията. Само една от няколкото. Лошото е, че няма как да се избегнат. Нормален ход в развитието.Изходи има, мисля точно два//според мен/. Рестарт и то "горещ" или сериозен поглед към международни космически програми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
FINTA
преди 11 години
То хубуу, *** как да стане? Щот всеки вика не е така. Ами как е?Ако питаш лично мен, криза няма. Това си е реалната икономика. Безработицата няма да намалее. Пример: Един познат имаше фабрика за пластмасови шишета. В нея работиха 30 човека. Купи поточна линия - сега работят 5 с почти никаква инвестиция - има-няма 100 хиляди. С развитието на технологиите ще се набира все по-малко и по-малко работна ръка. Всичко ще се прави от дроиди. Няма как да стане. А пустите му машини даже и не потребяват...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
FINTA
преди 11 години
*** Грую иска да е грък. Цял ден крак върху крак, да маа толумбички и да сърба узаки. Той не иска да е като Германец да работи по 8 часа на ден. От къде на къде.... С какво гръка е повече от него!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
eldred
преди 11 години
Ето до тук я докарахме. Едни от най-влиятелните политици и организации в света седят и спорят дали устойчивото ниво на дълг през 2020 на държава преминала през две техни спасителни програми плюс отписване на дълг и намираща се шеста поредна година в рецесия е 120% или 124%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
deant
преди 11 години
Грую, понеже явно първия път не ме разбра, ние и да искаме НЕ можем да направим като гърците, защото НЕ сме в ЕЗ и защото СМЕ във валутен борд. Тази спънка е заложена още през миналия век. Така, че спри да обиждаш и се спасявай както разбираш и можеш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още