IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е около първата третина по човешка свобода

Нов индекс, обединяващ икономическата и личната свобода, ни отрежда 42-ро място от 123 изследвани държави

14:08 | 08.01.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
България е около първата третина по човешка свобода

Нова Зеландия е първенец по човешка свобода, следвана от Холандия, Хонконг, Австралия, Канада и Ирландия според дебютното издание „Световен индекс на човешката свобода”, публикувано днес от канадския институт „Фрейзър” и германския „Либерален Институт” с подкрепата на американския институт „Катон”.

Изследването е първото по рода си и измерва както икономическата, така и личната свобода. То стъпва върху годишните доклади за „Икономическата свобода по света” на „Фрейзър” и ги надгражда с нов раздел за личната свобода, съобщава Институтът за пазарна икономика (ИПИ).

Факторите, по които се оценява икономическата свобода са: стабилни пари; размер на правителството; свобода на търговията; регулиране на кредита, труда и бизнеса; законодателна структура и неприкосновеност на частната собственост.

Личната свобода пък се измерва чрез оценките за: сигурност и безопасност (конфликти, убийства, трафик на хора, грабежи, политически затворници и т.н.); свобода на изразяване (свобода на словото, политически натиск върху медиите и т.н.); обществена среда и отношения (свобода на сдружаване, религиозни ограничения или враждебност и т.н.); свобода на движение (в рамките на страната и в чужбина).

Резултатът на България от 7,6 пункта (7,2 за икономическа и 8 за лична свобода) поставя страната на 42-ро място от изследваните 123 страни. Преди нас са Италия и Литва, а след нас са Словения, Корея и Кипър. Оценките за България показват превес на личната или гражданска свобода спрямо икономическата свобода, което е характерно за развитите страни и е особено силно изразено в Европа. 

Проблемните области за България, що се касае до личните или граждански свободи, не са изненада: недостатъчно гарантирана лична сигурност (насилие, кражби и високо възприятие за престъпност); несигурност по отношение на свободата на словото и независимостта на медиите; нюанси на враждебност към някои обществени прояви, например религиозни.

Тези резултати потвърждават и допълват познатите проблеми с икономическата свобода – невъзможността за осигуряване на справедливост и равнопоставеност за всички субекти. Проявите на насилие, които подкопават личната свобода, както и високата корупция и неспазването на договорите, които намаляват икономическата свобода, са големите проблеми за България.

Дали ще има инвестиции и растеж, както и дали ще се чувстваме свободни като граждани, зависи от спазването на правилата, т.е. законност, независим съд, работеща полиция, ефективна и некорумпирана администрация, се казва в съобщението на ИПИ.

Оценките за Европа показват сериозен превес на личната свобода във всяка част на континента. Различията обаче също са налице – южните страни са далеч по-малко свободни както икономически, така и що се отнася до личните свободи спрямо страните на север. Очевидно измежду развитите демокрации по-богатите са тези, които успяват да гарантират свободата на гражданите си.

Интересно е и сравнението между най-добрите в Европа (на север) и представителите от Северна Америка – европейците се справят по-добре с личните свободи, но отстъпват що се касае до икономиката.

Обединението на двата типа свобода, лична и икономическа, води и до сериозни размествания в световната класация, позната ни от чисто икономическите индекси.

Холандия се премества далеч напред заради личната свобода и достига до второто място, а Япония, също поради личната свобода, влиза в топ 10. Между първите десет се нарежда и Естония, която е един от най-добрите примери със силни резултати и в двете направления. На другия полюс е Сингапур, където недостатъчната лична свобода изпраща една от най-свободните икономики близо по резултат до България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 3
Internet
преди 11 години
Не лъжете така яко...България е едва в средата на втората третина42 място е точно там
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още