fallback

МВФ одобри отпускането на кредит от 33,8 млрд. долара за Полша

Страната получава сумата в рамките на гъвкавата кредитна линия, разкрита от МВФ в помощ на добре управлявани развиващи се икономики с висок потенциал за ръст

09:31 | 19.01.13 г.

Бордът на директорите на Международния валутен фонд одобри отпускането на кредит на Полша на стойност 33,8 млрд. долара за срок от 2 години в рамките на „гъвкавата кредитна линия“, разкрита от институцията през март 2009 г. в подкрепа на икономиките на развиващите се страни, съобщиха от МВФ, цитирани от ИТАР-ТАСС.

Спецификата на „гъвкавите кредити“ е в това, че заемополучателят не е длъжен да използва веднага цялата сума по кредита, а може да я използва на части и в случай на нужда.

Полските власти обявиха, че разглеждат кредита като подсигуряване и засега не възнамеряват да прибягват до него.

Макар икономическите фундаменти на Полша да са силни, ключов проблем за нея остават нарасналите рискове за платежния баланс, заяви първия заместник-генерален директор на МВФ Дейвид Липтън. По думите му „сложните условия за растеж също могат да направят по-уязвима за външни сътресения“.

Липтън смята, че отпускането на новия кредит „ще усили защитата на Полша от нарасналите външни рискове, ще помогне за запазване на доверието на пазарите и ще подкрепи общата макроикономическа стратегия на властите“.

Гъвкавата кредитна линия бе разкрита от МВФ за подкрепа на държави с висок потенциал за развитие и с добре управлявани икономики.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:33 | 13.09.22 г.
fallback